Платформата не е препоръка за гласуване, а подтиква хората да разберат позициите на партиите

Ако все още се чудите за кого да гласувате, това може да ви бъде интересно.

Онлайн платформата "Гласоводител" позволява на избирателите да преценят коя от партиите, които се борят за място в следващото Народно събрание, най-много се доближава до техните виждания по ключовите за развитието на страната теми.

Това става чрез тест в системата, който предлага 35 твърдения по конкретни ключови въпрости, на които трябва да отговорим положително, отрицателно или да не заемаме позиция. Съответно партиите също са дали отговор. Така накрая системата сравнява отговорите и селектира политическите формациите, които са най-близки до вашите виждания.

Към момента в "Гласоводител" отговори са дали 17 партии и коалиции от участващите в изборите общо 25 формации. Информацията за позициите на 15 от тези партии и коалиции е получена от техните предизборни щабове.

За останалите две, които са ДПС и Атака, позициите са попълнени от екипа на платформата въз основа на значителното количество програмни документи, речи на лидери и изказвания на официални представители на тези политически сили.

Виж още: 6063 са кандидатите за депутати

"България без цензура" е единствената политическа сила, която има депутати в Европейския парламент и има шансове за влизане в 43-то Народно събрание, според социологическите проучвания, но засега не е включена в "Гласоводител". Причината за това е, че досега партията на Бареков не е предоставила своите позиции.

Според екипа на "Гласоводител", наличните програмни документи, речи на лидери и изказвания на официални представители не са достатъчни за "недвусмисленото формулиране на позиции по значителна част от повдигнатите в инструмента теми", пише OFFnews.

Виж още: АФИС: Малките партии може да са изненадата на вота

"Резултатът от попълването на "Гласоводител" не е препоръка за гласуване, а е повод за гласоподавателите да научат повече за позициите на партиите по различни важни въпроси. Целта е българските избиратели да могат да направят по-добре информиран избор", обясняват създателите на платформата.