След миналогодишното си благотворително турне той изнасе акустичен концерт на 25 ноември, когато се отбелязва четвърт век от подписването на Конвенцията за правата на детето

Владимир Ампов - Графа е новият посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България, съобщиха от представителството на световната организация у нас (UNICEF.bg).

В новата си роля популярният изпълнител и автор на песни ще работи, за да привлича вниманието на широката общественост и по-специално младите българи към предизвикателствата, пред които са изправени децата и семействата в риск - както и да ги ангажира в намирането на решения. 

"Ние, в УНИЦЕФ, вярваме, че всяко дете се ражда с равни права и трябва да има справедлив шанс да живее здраво и успешно. За тази задача имаме нужда от помощта на хора, които мислят в същата посока", обясни представителката на УНИЦЕФ у нас Таня Радочай.

В новата си роля Графа се присъединява към дългогодишния посланик на добра воля, тв водещата Ани Салич, която подкрепя работата, свързана със закрила на децата. Сред световните лица на организацията са Шакира и Селена Гомес.

Графа увери, че ще продължи да подкрепя мисията правата на децата да бъдат защитени. Миналата година той осъществи благотворително турне под наслов "Заедно за децата на България", като половината от стойността на билетите отиваха дарени на УНИЦЕФ, по програми в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства.

"В България все още има деца, които живеят в институции, които отпадат от училище прекалено рано, изгубвайки хиляди възможности за реализация.

Все още има деца, които притежават глас не само да пеят, но и да изкажат своето мнение, но ние не ги чуваме, или пък деца, които просто нямат глас, за да споделят, че са жертва на насилие.

И аз ще подкрепя УНИЦЕФ, за да дадем на децата този глас и бъдещето, на което имат право. Да спасиш едно дете е като да спасиш целия свят. Нека застанем заедно за децата." 

Своята първа мисия като посланик на добра воля Графа поема на 25 ноември с акустичен концерт в зала 3 на НДК в подкрепа и на кампанията срещу насилието над деца и жени. Тогава символично ще се отбележи и четвърт век от подписването на Конвенцията за правата на детето

"Преди 25 години почти всички държави по света ратифицират Конвенцията за правата на детето. Тя не е просто документ, а е най-голямото обещание от правителствата към децата: че ще направят всичко по силите си, за да защитят и промотират техните права", обяснява Таня Радочай. У нас конвенцията е ратифицирана малко по-късно, през 1991 г.

Детският фонд на ООН е създаден през 1946 г. насам и днес е представен в над 190 страни, като подпомага оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството.

УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. Финансира се изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.