Първенството с най-бързите хора на планетата тече от 22 до 30 август на Националния стадион в Пекин - "Птичето гнездо", където през 2008 г. се състоя и олимпийският турнир. България участва с 10 състезатели

Повече от 1900 състезатели, представители на 207 държави, се борят за 47 комплекта медали на световното по лека атлетика в Пекин (22-30 август).

Най-очакваният сблъсък е финалът на 100 м, където Юсеин Болт среща конкуренцията на Джъстин Гатлин. Двубоят им на пистата е в неделния следобед на 23 август, като двамата са фаворити и за златото на 200 м гладко бягане, чийто финал е на 27 август.

Невероятно интересна се очертава и битката на 100 м при дамите, където Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) претендира за трета световна титла. На средните и дългите бягания хегемоните Мо Фара (Великобритания) и Гензебе Дибаба (Етиопия) се стремят към златен дубъл. Резултати, предизвикващи световните рекорди, се очакват и в скоковете при мъжете.

България участва с 10 състезатели, като за първи път от осем години насам имаме реален шанс за медал на най-големия атлетически форум. Габриела Петрова е №3 в световната ранглиста на троен скок, а финалът в дисциплината е в следобедната сесия на 24 август. С надежди за финал са още Митко Ценов и Силвия Дънекова (3000 м с препятствия), Георги Цонов (троен скок), Георги Иванов (тласкане на гюле). Ивет Лалова отново влиза в битка с най-добрите спринтьорки на 100 и 200 м.

По традиция у нас световното по лека атлетика се излъчва пряко от БНТ. Заради часовата разлика предаванията започват още в ранни зори - между 4 и 5 ч. по БНТ HD, а повторенията на сутрешните стартове са между 11 и 13,30 ч., отново по БНТ HD. Финалите са в следобедните сесии с начало между 13,30 и 14,45 ч., излъчвани изцяло по БНТ HD, а най-интересното - и по БНТ 1. За зрителите, които нямат възможността да наблюдават най-интригуващите моменти през деня, БНТ HD подготвя повторения вечер в 22 ч. 

Коментатор на петото световно първенство по лека атлетика е Евгени Николов, а в екипа се включва и новото попълнение Валерия Видева. 

Спортните новини на футболна тема четете във Football24.bg

Източник: БНТ