Бийонсе имаше осем номинации и спечели четири статуетки. Wrecking Ball на Майли Сайръс е номер 1, а клипът на Сия с 11-годишна танцьорка спечели в категорията за най-добра хореография

MTV раздаде поредните си награди за видеоклипове след драматична нощ! Щатът Калифорния, където се състоя церемонията тази година, беше разклатен от земетресение със сила 6 по Рихтер, а частното парти на Крис Браун в холивудски клуб беше прекъснато от стрелба, при която шест куршума (без опасност за живота) отнесе раппродуцентът Сюдж Найт.

Ранени бяха още двама души, а самият певец - който пуска нов албум в средата на септември и се предполага, че е бил същинската цел на атентатора, - остана невредим.

Шестият студиен албум на Крис Браун "X" излиза на 16 септември

Иначе голямата звезда на 31-вите видеонагради беше Бийонсе, която получи и почетния приз на името на Майкъл Джексън. Връчиха й го нейният съпруг Джей-Зи и дъщеричката им Блу Айви Картър.

Виж още: Бийонсе е най-влиятелната знаменитост

Певицата имаше общо осем номинации и се качи на сцената още три пъти, за да прибере отличията за музикална колаборация (за Drunk In Love с участието на Джей Зи), операторска работа и ангажирано видео със социално послание (Pretty Hurts).

Тази година за пръв път беше определен и най-добрият клип с текст (lyric video). С близо 80 млн. гласа феновете избраха Don’t Stop на австралийската поппънк група 5 Seconds Of Summer (5SOS), където музикантите се превръщат в супергерои.

Иги Азалия беше номинирана осем пъти, колкото Бийонсе, но една-единствена статуетка спечели Problem на Ариана Гранде (в категорията "Поп"), където рапърката е само гост.

Младата новозеландка Лорд победи в рок категорията с хита си Royals, спечелил и "Грами" а наградата за хип-хоп видео отиде при Hold On (We're Going Home) на Дрейк с участието на Маджид Джордан.

При певиците номер 1 стана най-гледаното видео тази година - Dark Horse на Кейти Пери с участието на Джуси Джей, а при певците спечели Sing на британеца Ед Шийрън - и той прие отличието с продуцента на песента Фарел Уилямс, който се появява и в клипа.

За клип на годината бе определен скандалният Wrecking Ball, чийто рекорд по гледаемост за едно денонощие беше счупен преди броени дни от Anaconda на Ники Минаж. Майли Сайръс присъстваше в залата, но от нейно име статуетката прие бившият бездомник Джеси - представител на общо 1,6 млн. млади американци, които са избягали от вкъщи и няма къде да живеят.

Виж още: Миналогодишните награди на MTV за видеоклипове

В професионалните категории: за най-добра режисура спечели клипът на диджей Снейк и Лил Джон Turn Down For What, заснет от тандема The Daniels (Даниел Шайнерт и Даниел Кван, който застава и пред камерата).

Rap God на Еминем спечели в категорията "Най-добър монтаж", а Reflektor на Arcade Fire, удостоено през пролетта с две от интернет наградите "Уеби", взе приза за сценография.

За хореография (дело на Райън Хефингтън) бе отличен Chandelier на Сия, който имаше номинация и за клип на годината. Вместо певицата и авторка на песни, която традиционно крие лицето си, с русата перука от обложката на албума й 1000 Forms of Fear (2014) там танцува 11-годишната риалити звезда Мади Зиглър.

OK Go взеха награда в категорията за визуални ефекти, където бяха номинирани с най-сложния си клип досега, The Writing's On the Wall.

В категорията за клубна музика спечели Stay the Night на Зед, носител на "Грами 2014" за най-добро денс парче, където този път пее вокалистката на Paramore Хейли Уилямс.