Kазусът с КТБ вече трябва да има решение, смята омбудсманът на България

Българска народна банка (БНБ) е в състояние на пълно бездействие по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза в сутрешния блок на Ти Ви 7 омбудсманът Константин Пенчев. Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност, или умишлено поведение. 

"Уви, не вървим на никъде по казуса КТБ. БНБ отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение", категорично заяви Пенчев, информира Novini.bg

Той обясни и вариантите по казуса - или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да й вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца. 

Някои операции трябваше да са разрешени, добави омбусманът. "БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. БНБ е в състояние на пълно бездействие. Не прави нищо и не мога да си обясня защо", каза още Пенчев. 

В петък от централната банка излязоха с писмена позиция по казуса КТБ. В нея се казваше, че до края на август двамата най-големи акционери в банката трябва да дадат конкретни предложения за справяне със ситуацията в банката. От БНБ отхвърлиха критиките, че централната банка не е действала адекватно в ситуацията с поставения под специален надзор трезор.

Виж още: Константин Пенчев: Няма да научим истината за КТБ