Българската кандидатка за еврокомисар беше одобрена единодушно от координаторите на политическите групи в ЕП, след като вчера досегашните й колеги евродепутати я разпитваха близо три часа относно нейния бъдещ ресор (видео)

Мария Габриел, номинирана за български еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, е положила с успех изпита си в Европейския парламент и днес кандидатурата й е била одобрена единодушно от координаторите на различните политически групи - при необходими 2/3 от гласовете.

Вчерашното й изслушване в Брюксел, на което досегашните й колеги трябваше да преценят нейните идеи и подготовка за тази позиция, беше водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и комисията по култура и образование (CULT), а към дискусията бяха приобщени още комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи. Въпрос към нея отправи и българският евродепутат Ангел Джамбазки. На част от питанията тя даде предварителни писмени отговори.

Лесни въпроси, на които тя отговаряше общовато, без да влиза в противоречиви теми - така EUobserver преценява близо тричасовото й "интервю за работа". Електронното издание цитира лявата евродепутатка Джулия Реда, единствената представителка на Пиратската партия, в миналото много критично настроена към предшественика на Габриел, а сега - снизходителна към неговата приемничка, която е на път да стане най-младият еврокомисар.

Разбирам, че сте предпазлива, отбеляза Реда, добавяйки, че никой не очаква обратен завой в политиките на Еврокомисията, предначертани от предишните комисари в тази област - а по-късно коментира в "Туитър", че Габриел

"е усвоила бързо тематиката, но не дава много да се разбере какво мисли самата тя"

Встъпителните думи на Габриел започнаха с благодарност към правителството в София, което я предложи за поста:

"Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията "Юнкер" да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес. Необичайно е за мен да бъда от тази страна на залата и да съм кандидат пред вас за европейски комисар. Това е голяма чест, но също предизвикателство и възможност да продължа да работя за защитата на правата и свободите на европейските граждани."

Тя продължи встъплението си на френски и английски език, като изтъкна опита си в два европейски научни проекта, както и работата си в парламентарната комисия по земеделие през предишния й мандат, когато е успяла да убеди скептични земеделци за реформата на общата политика по селско стопанство на ЕС, информира БНР.

Мисията ми, определена от председателя на Европейската комисия, е да работя за улесняване и насърчаване на изграждането на единния цифров пазар и за създаването на среда, която

да позволи всички европейци да се възползват от цифровите технологии,

каза още Мария Габриел в изложението си и поясни: "Какъв е мащабът на цифровата трансформация - това е значителна трансформация, това е източник на огромни възможности за хората, но също така дава възможност да преодолеем големите предизвикателства днес: сигурността, растежът, бедността, неравенството, климатичните изменения. Всъщност и скоростта, и дълбочината на тази трансформация водят до големи предизвикателства.

За нас предстои революция - как ще се справим със загубата или трансформирането на работни места, как да се адаптираме, що се отнася до дружества, чиито бизнес модели се поставят под въпрос, има ли равни възможности за мъжете и жените при обучението в цифровизация, както и при заплащането, как да направим така, че да има ефикасна цифровизация на обществените услуги като здравеопазване, правителствените услуги, транспорта, как да има повече ефективност и ефикасност и повече възможности за гражданите.

Технологиите променят живота ни, променят начина ни да учим, да пътуваме, да работим. Но пътят напред е само един. Той минава през обединението ни, обединението ни около обща кауза -

бъдещето на нашето общество, на нашите ценности, на нашата Европа

Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект. Въз основа на енергията на настоящето възнамерявам да продължа този проект чрез завършването на цифровия единен пазар. Това може да се постигне само с вас, и вашата подкрепа, както и с подкрепата на експертите от дирекциите под мое ръководство, при пълна прозрачност и в дух на диалог заедно с общи усилия и ясна цел - защитата и насърчаването на интересите на европейските граждани."

Габриел призна, че времето тече и нейният мандат като комисар ще е кратък. Затова обяви за свой приоритет пълното прилагане на досега приетите законопроекти от предшественика й на поста Гюнтер Йотингер, поел в началото на годината овакантения ресор на Кристалина Георгиева. Разнообразието и компромисът според кандидатката са средствата, с които тя смята да успее в тази задача.

Видео: Мария Габриел като евродепутат (2009-2017)

Габриел избра да отговаря на френски език, като показа добри познания по законодателната материя, с доста запаметяване на фактология и цифри. Рядко обаче евродепутатката от ГЕРБ и ЕНП застъпваше лична политическа позиция по спорните въпроси в текущите обсъждания и законопроекти, обобщава и кореспондентът на БНР в Брюксел. Вместо това тя предпочиташе да дава по-общи отговори и

обещания за дискусии със засегнатите страни и със законодателни институции,

а именно правителствата и евродепутатите. Така например тя не зае категорично мнение дали органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения да се превърне в пълноправна европейска агенция с разширени пълномощия или не.

Същевременно Габриел призова за баланс при контрола на съдържанието в интернет платформите между борбата с нелегалното съдържание и правото на конкуренция и иновации. Тя обеща да работи и за допълнителни инициативи срещу хакерските атаки и в сферата на сигурността на ЕС, като призова: "Ключова инфраструктура в сектора на здравеопазването и транспорта трябва да бъдат сред първите защитени."

Българският кандидат-комисар се обяви и за запазване на кодираните комуникации на гражданите

без възможност за т.нар. "задна вратичка" на властите, за да имат потребителите доверие в доставчиците. По думите й: "Съдебният достъп може да става само при много стриктни обстоятелства, когато става дума за причини, свързани с националната сигурност."

Изслушването продължи с въпроси в сферата на авторските права, аудио-визуалните услуги, отношенията на ЕС със сателитната телевизия "Евронюз", електронната държавна администрация и др.

Някои от досегашните й колеги изразиха задоволство, че евродепутатите ще имат свой представител в Европейската комисия.

Тя ще встъпи в длъжност в началото на юли, когато Европарламентът одобри кандидатурата й с гласуване в пленарната зала.

Източник: БНР, БНТ, EUobserver