Ден след нападението в центъра на Париж нов атентатор беше обезвреден, този път в белгийската столица

Ситуацията в Брюксел е под контрол, оповести белгийската полиция, след като потенциален атентатор самоубиец вся смут в района на Централната гара около 20,30 ч. местно време във вторник.

Мъжът предизвикал "малък взрив" в приземното ниво на терминала и бил застрелян от военните, които патрулирали там. Други пострадали няма.

Според източници, цитирани от местния в. "Либр белжик", нападателят носел раница и колан с експлозиви, а изпод дрехите му се виждали жици, но от полицията не потвърдиха информацията за подобно взривно устройство.

Инцидентът се разследва като терористичен акт. Нападателят се оказа мароканец от печално известния като гнездо на терористи брюкселски квартал "Моленбек", известен на силите на реда.

По думите на очевидци мъжът детонирал куфар на колелца с викове "Аллах акбар!" и хората се разбягали панически. Някои дори свидетелстват, че са чули и повече от една експлозия.

По-късно се изясни, че самоделната бомба наистина била в куфар, и то подсилена с метални чаркове, за да причини множество наранявания. Атентаторът се приближил към група пътници под основната чакалня и опитал да задейства устройството, но взривът бил само частичен и втора експлозия не последвала. Вместо това багажът се подпалил.

Докато чакал влака си, адвокатът Реми Бонаф заснел пламъците секунди след експлозията и разказва пред агенция "Ройтерс", че хората наблизо изглеждали невредими, нямало и видими щети по околните стени.

Гарата, която е една от трите жп спирки в града и станция на метрото, както и близкият площад Гран плас, основна туристическа атракция в белгийската столица, са били евакуирани.

Брюкселската Централна гара в обичаен ден

На 22 март м.г. при серия терористични актове в Брюксел, дело на атентатори самоубийци, загинаха 32-ма души. Оттогава насам на гарите, в правителствените сгради и европейските институции патрулират военни.

Ден по-рано опит за терористично нападение имаше отново и на централния булевард "Шанз Елизе" в Париж. Впоследствие се оказа, че 31-годишният нападател е бил в полезрението на властите още от 2015 г. заради членство в радикално ислямистко движение, а в дома си държал цял оръжеен арсенал.

Източник: Би Би Си, "Скай нюз"