Пенсионери и безработни заместват отсъстващи учители

Край на свободните часове за учениците, обяви Нова телевизия. Причината? У нас вече работи банка за кадри, осигуряваща заместници на отсъстващи учители. В нея се включват както пенсионирани педагози, така и безработни с педагогическа правоспособност.

"Обикновено, когато учителят е един и същ, е монотонно. Идва нов учител и е нещо ново. Например аз използвам други подходи за оценяване на уроците", разказва Стефанка Захариева. По професия тя е научен работник към БАН, а след пенсионирането си - учител по английски и химия на повикване. 

Децата обаче признават, че често подхождат с резерви към нови учители.

Стефанка Захариева е част от банката за учители в столицата. Готова е да се отзове веднага щом титулярен учител отсъства. А това често е въпрос на часове и дори минути.

"Понякога и секунди. Бие звънецът, учителят не се е явил, децата трябва да бъдат задържани. Трябва незабавно да бъде намерен заместник, незабавно! Няма друга опция", категорична е директорката на 18-о СОУ "Уилям Гладстон" Величка Стойчева.

Само за последния месец директорката е използвала банката кадри близо десет пъти. Понякога заместниците се ангажират само за ден, в други случаи - за цял месец или година.

Има учители, които отсъстват по различни причини - дали са в командировка, дали по повод тяхната квалификация или дългосрочни и по-кратки болнични, обяснява Стойчева.

В списъка с учители на повикване, освен пенсионери и безработни, попадат и бъдещи педагози.

При нас има и такива колеги, които в момента са все още в последните курсове на своето обучение, но пък наистина могат да трупат опит и стаж, казва Ваня Кастрева от Регионалното управление на образованието (РУО) в София.

В замяна на труда си учителите заместници получават по 7,50 лева на час. Мотивацията обаче не е в парите, твърди Стефанка Захариева.

Източник: Нова телевизия