Главният герой от най-стария научнофантастичен сериал се прероди в своята 13-а версия и се завръща в каналите на Би Би Си в първите дни на октомври

Феминизъм беше думата на 2017-а според речника "Мериам-Уебстър", а годината завърши с регенерирането на Доктор Ху в неговото 13-о превъплъщение - като жена.

Питър Капалди отстъпи ролята си на Джоди Уитакър в коледния епизод на научнофантастичния сериал, излъчен на 25 декември под заглавие Twice Upon a Time.

Видео: Питър Капалди става най-известният тв доктор

36-годишната актриса нашумя още с филмовия си дебют Venus / "Венера" (2006), където си партнира с британски ветерани като Ванеса Редгрейв, Лесли Филипс, покойните вече Ричард Грифитс и Питър О'Тул. 

"Доктор Ху" е най-старата тв поредица в историята на НФ жанра и върви по Би Би Си от 1963 г. насам. Част от епизодите обаче са изгубени безвъзвратно в ранните телевизионни години, когато архивните ленти се използвали повторно, за презапис.

Аз съм Доктора; когато на хората им трябва помощ, никога не отказвам, заявява Джоди Уитакър в официалния трейлър. 

Тя започва като титуляр с началото на 11-ия сезон, който тръгва на малкия екран от 7 октомври.

След десетилетна пауза, през 2005 г. сериалът беше възроден с Кристофър Екълстън като Деветия доктор, заменен от Дейвид Тенант (2005-2010), вероятно най-добрия, и Мат Смит, който наскоро игра принц Филип в сериала The Crown.

Двамата имаха съвместна поява в специалния юбилеен епизод, когато "Доктор Ху" отпразнува своята 50-годишнина.

Капалди беше 12-ият Доктор и изпълняваше тази роля от 2014 г. насам.

В коледния епизод той се срещна и с най-ранната си версия - Първия доктор, в когото се превъплъти 75-годишният Дейвид Брадли, популярен като Аргус Филч във филмите за Хари Потър и лорд Уолдър Фрей в сериала "Игра на тронове". Ветеранът е играл Първия доктор Уилям Хартнел (1908-1975) и преди, не само в сериала, но и в документалната драма от 2013 г. An Adventure in Space and Time.

В коледния епизод 2017 участва и Марк Гатис - Майкрофт Холмс от сериала "Шерлок", този път в униформата на капитан от Първата световна война.

Женският вариант на Доктор Ху направи своя екранен дебют в драматичния петминутен финал на коледния епизод, който бе последен и за продуцента Стивън Мофат ("Шерлок").

Актрисата Джоди Уитакър обаче предизвика противоречиви реакции още с първите си фотоси като култовия персонаж.

Тя е популярна с участието си в серийната криминална драма "Броудчърч", откъдето идва и новият продуцент на "Доктор Ху" Крис Чибнъл, сценарист на няколко предишни епизода. Той има опит и като копродуцент/главен сценарист на дъщерната поредица "Торчууд".

Някои фенове обаче възнегодуваха, че дрехите на 13-ия Доктор - боти с връзки, шлифер, 3/4 панталон, тиранти (и никакъв бюст!) - са като от втора употреба. Дали модният й усет ще еволюира предстои да видим в сезон 11.