Толкова, колкото ни доставя удоволствие - но не повече, показва най-новият научен експеримент

Връзката между секса и положителните емоции е научно установена отдавна, а в неотдавнашно представително проучване сред 1000 жени анкетираните поставят секса на първо място сред дейностите, които ги карат да се чувстват доволни и щастливи.

Данните от допитване до 16 хил. американци, осъществено през 2004-та, показват, че по-честите сексуални занимания, например веднъж седмично вместо веднъж месечно, се равнява на усещането от вливането на допълнителни 50 хил. долара по банковата ви сметка.

Дали обаче правенето на повече секс покачва и степента на щастието? Може би не, показват резултатите от научно изследване, поместено в августовския брой на The Journal of Economic Behavior & Organization, за което съобщава в. "Ню Йорк таймс".

В името на експеримента учените в университета "Карнеги Мелън" ангажирали като доброволци 64 пълнолетни двойки, женени, хетеросексуални, които правят секс поне веднъж месечно.

Половината двойки продължили с обичайното си темпо, а другата половина били помолени да удвоят количеството на сексуалните си контакти.

В продължение на три месеца те трябвало да попълват онлайн въпросник за количеството и качеството на сексуалното изживяване, описвайки и настроението си.

Виж още: Най-разпространените митове за брака

В експерименталната група постигнали 40% ръст, но това не ги направило по-щастливи, а напротив - енергията и ентусиазмът им спаднали, както и качеството.

Според ръководителя на изследването Джордж Лоуенщайн, преподавател по икономика и психология в "Карнеги Мелън", тези резултати не са изненадващи - и това да се дължи на факта, че двойките започнали да правят секс по задължение, а не защото го желаят.

Изводът: концентрирайте се върху качеството, не върху количеството, тъй като настроението се покачва заради удоволствието, което ни носи актът, а не от честотата на изпълнението му. Впрочем, не важи ли това и за всичко останало?

Виж още: Учени: Имитирането на оргазъм е полезно

Източник: в. Ню Йорк таймс