В период на топлинни вълни следвайте инструкциите на местните здравни власти, препоръчва Световната здравна организация (СЗО)

След истинските горещници през юли този месец също се очакват екстремни жеги, а максималните температури отново са около 40-те градуса.

Напомняме отново съветите на Световната здравна организация (СЗО), разпространени от Министерството на здравеопазването:

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10 ч., в 13 ч. и вечер в 22 ч. Тя трябва да бъде

по-ниска от 32 градуса през деня и 24 градуса през нощта

Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни над 60 години или хора с хронични здравословни проблеми.

Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.

Виж още: Няколко трика в борбата с жегите

Намалете топлината вътре в жилището си. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно.

Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед.

Сложете мокри кърпи в жилището си,

за да го охладят. Не забравяйте, че тогава се повишава и влажността на въздуха.

Ако в жилището си имате климатик, затворете вратите и прозорците и изключете електрическите уреди, които не са необходими за охлаждане, така че да се намали рискът от прекъсване на електрозахранването.

Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините. Важно е да се пият много течности.

Пазете се от горещините

Преместете се в най-хладната стая, особено през нощта.

Ако не е възможно да поддържате хладна температура в дома си, прекарвайте два-три часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда).

Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня и изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава - свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7 ч.

Стойте на сянка.

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил

Поддържайте тялото си хладно и хидратирано. Вземете хладен душ или вана. Алтернативно може да ползвате студени компреси, кърпи, гъби, бани на краката и т.н.

Носете летни, свободни дрехи от естествени материи. Навън - широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила.

Ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина.

Приемайте редовно течности, като избягвате алкохол, тютюнопушене, прекалено кофеин и захар.

Виж още: Подправки за борба с жегите

Яжте по малко и по-често. Избягвайте храни, богати на протеини.

Помогнете на другите

Планувайте да проверявате семейството, приятели и съседи, които прекарват дълго време сами вкъщи. Уязвимите хора може да имат нужда от помощ през горещите дни.

Обсъждайте екстремните топлинни вълни със семейството си. Всеки трябва да знае какво да прави, за да се справи с тях.

Помогнете на човек в риск да получи съвет и подкрепа. Възрастните или болните хора, които живеят сами, трябва да се посещават поне веднъж на ден.

Ако приемате лекарства, консултирайте се с лекуващия лекар как лекарството може да повлияе върху терморегулацията и флуидния баланс.

Отидете на обучение. Запишете се на курс по оказване на първа помощ за справяне с топлинни вълни и други извънредни ситуации. Всеки трябва да знае как да реагира в подобни ситуации.

Ако имате здравословен проблем

Пазете лекарствата на температура под 25 градуса или в хладилника (прочетете упътванията за тяхното съхранение).

Потърсете съвет от лекар, ако страдате от хронично състояние или приемате множество лекарства.

Ако Вие или човек до Вас се почувства зле

Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура.

Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате.

Виж още: Как да се справим с жегата

Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема, в много случаи след продължителни упражнения през горещите дни. Пийте рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити, и потърсете медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината, продължат повече от един час.

Консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни симптоми или ако симптомите продължат.Ако член на семейството е с

гореща и суха кожа, в делириум, с конвулсии и/или в безсъзнание,

обадете се незабавно на лекар или извикайте линейка. Докато чакате линейката, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините, продължително проветрявайте и мокрете кожата с вода с температура 25-30 градуса. Премерете телесната температура. Не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол. Ако изпадне в безсъзнание, го сложете да легне настрани.

Източник: Министерство на здравеопазването / СЗО