Служител на транспортна фирма е основният заподозрян, обезглавеният труп до знамето на Ислямска държава се оказа шефът му

Един човек е убит, а още двама са ранени при предполагаем джихадистки атентат, който целял да взриви американски завод за промишлени газове в Югоизточна Франция, близо до Лион.

На пресконференция френският президент Франсоа Оланд, който побърза да се прибере от срещата на Европейския съвет в Брюксел, потвърди, че химическият комбинат е бил обект на нападение малко преди 10 ч. местно време.

Автомобилът на основния заподозрян проникнал лесно през портала, след като служителите го разпознали като един от редовните си доставчици - и се врязал в складирани газови бутилки, а при експлозията били ранени няколко души.

40 служители на завода са били евакуирани, сред персонала няма жертви.

Няма съмнение, че атаката е имала за цел сградата да бъде взривена,

обясни Оланд и допълни, че инцидентът носи характерните черти на "терористично нападение".

Единствената жертва на атентата е местен бизнесмен, чието обезглавено тяло било намерено в близост до фабриката. До него лежало знаме на Ислямска държава, а главата му била закачена на стълб край входа и покрита с надписи на арабски език.

Убитият е собственик на транспортната фирма, където работел главният заподозрян -

35-годишния Ясин Сали, арестуван на местопрестъплението

при опит да предизвика още един взрив. Той е баща на три деца. Освен него, са задържани съпругата му, сестра му и още един човек.

Сали е бил разследван за връзки с радикални ислямисти през 2006-2008 г., съобщи по-рано френският вътрешен министър Бернар Казньов, като уточни, че младият мъж няма криминално досие.

Полицаи и пожарникари са усилили охраната на промишления комплекс заради естеството на производството - газ и химически продукти.

Заводът, където беше извършен атентатът, е на US компанията "Еър продъктс" -

един от най-големите производители на индустриални газове като кислород, водород и т.н. За нея работят над 20 хил. души в 50 държави по целия свят, а капиталът й се оценява на 28 млрд. евро. Във Франция "Еър продъктс" има 400 служители в три завода - в Сен Кантен Фалавие, който бе обект на нападението, Страсбург и Бове.

Президентът на компанията Сеифи Гасеми изрази благодарност за бързата реакция на френските власти, като коментира, че инцидентът подчертава нуждата от сериозно отношение към мерките за сигурност.

През януари при терористична вълна в продължение на три дни във Франция загинаха 17 души - 10 души от редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо", четирима заложници в магазин за кашерна храна и трима полицаи.

Източник: АФП, Би Би Си, АП