Как да се справим с горещините, когато нямаме климатик наблизо

Жега е. Доскоро се оплаквахме от липсата на лято, а сега то дойде с пълна сила и подобаващи за сезона градуси. Горко на онези, които нямат климатик! Все пак ние сме солидарни към такива хора и предлагаме няколко интересни трика, които помагат в борбата с жегите, когато наоколо няма специално тяло да охлажда въздуха.

Намокрете със студена вода вътрешната страна на ръцете, врата и ушите си. Там кожата е най-тънка и съответно охлажда по-добре. Дори когато кожата ви изсъхне, ще усещате още известно време ефекта. Правете процедурата веднъж на всеки 40 минути и ще се чувствате относително добре (доколкото в тези жеги човек може да се чувства добре).

В случай че имате вентилатор, сложете пред него чиния с лед или или бутилки с леденостудена вода. Те ще охлаждат въздуха около себе си, поглъщайки топлината, а вентилаторът ще създава хладен вятър. 

За да трае това удоволствие малко по-дълго, ледът трябва да е на по-големи буци. Единият начин да си ги набавите е да размразите най-сетне хладилника. В случай че сте прилежни в отношението си към бялата техника, просто сложете във фризера здрави пликчета, напълнени с вода. Добре е пликчетата да са по-плътни и да не са напълнени до краен предел. След като замръзнат хубаво, ще си имате своите буци лед.

Виж още: Още съвети за справяне с жегите

Ако не разполагате с вентилатор, сложете близо до себе си съд със студена вода или въпросните парчета лед. Така поне около вас въздухът ще приеме малко по-нормална температура.

Също така се погрижете в помещението да има растения с големи листа. Те малко или много ще разхлаждат въздуха. Ефектът ще се подсили, ако напръскате листата им с вода.

Пийте зелен чай. Зеленият чай подобрява кръвообръщението и така спомага за поддържането на балансирана телесна температура.

Студените напитки са краткотрайно решение на проблема. Те определено ще ви разхладят и ще ви помогнат да се чувствате по-добре. Пийте ги на малки глътки, за да избегнете ефекта на настиването.

Виж още: Малко лед в жегата

Горещите напитки за сметка на това са с по-дълготраен ефект. Въпреки че в началото може да почувствате дискомфорт и да ви стане още по-топло, горещите напитки ще изравнят вътрешната ви температура с температурата на околната среда и изведнъж ще престанете да усещате климата така, сякаш е дошъл на гости от Сахара. Като стана въпрос за пустинята, този трик е прилаган от бедуините, които живеят под изгарящото слънце. Следователно можете да сте сигурни, че работи.

Като цяло избягвайте да приемате тежки храни, алкохол и кафе. Тези неща само ще ви карат да се чувствате още по-зле. Бирата също е алкохол и лекарите не препоръчват да се пие в тези горещини. Въпреки това тя донякъде има психологически ефект и действа благотворно, когато сте в компания.

Относно тоалета - носете светли дрехи от естествени материи. Всичко друго ще ви запарва още повече.

Източник: Bulevard.bg