Футболната среща на Националния стадион "Васил Левски" изправя един срещу друг отборите "Юнайтед старс" и "Ол старс", събрани от фондациите на Димитър Бербатов, който още си търси клуб, и португалския му колега Луиш Фиго

Димитър Бербатов организира тази сряда, 14 юни, All Stars футболно шоу на Националния стадион "Васил Левски", където година по-рано Христо Стоичков събра свои колеги от цял свят на юбилейния си мач "50 години номер 8". Тогава обаче немалко от анонсираните имена не се появиха под проливния дъжд в София...

Видео: Отборът на Стоичков срещу звездите - 4:1

Сега спектакълът има амбиции да е не по-малко зрелищен - сборен отбор от звезди, представляващи фондация "Димитър Бербатов", се изправя в двубой срещу тим, който е селекциониран от фондацията на португалския ветеран Луиш Фиго (44), един от най-великите полузащитници на всички времена.

Мачът на годината събира у нас имена като Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил (заедно с брат му Фил), Едвин ван дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра и Рио Фърдинанд, които благодарение на българския си колега отново стават съотборници, макар и само за един ден.

Това, което ги свързва с избирания рекордните седем пъти за футболист №1 на България, са славните времена, прекарани заедно в английския гранд "Манчестър юнайтед". Под ръководството на стратега сър Алекс Фъргюсън в периода 2008-2012 г. тимът на "червените дяволи" печели шест трофея: две шампионски титли на Англия (2008/2009, 2010/2011), Купата на Лигата (2009/2010), "Къмюнити шийлд" (2010, 2011), както и титлата от световното клубно първенство в Йокохама (2008).

Към каузата на "Юнайтед старс" за мача се присъединяват още Роби Кийн и Дейвид Джеймс. Феновете на българския футбол пък могат отново да се насладят на играта на Христо Стоичков, Красимир Балъков, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Наставник на звездната селекция е Мартин Йол, под чието ръководство Бербатов е играл в английските "Тотнъм" и "Фулъм".

"За мен Бербатов е като син. Взех го от "Байер" (Леверкузен), след това го молех да дойде във "Фулъм". Първоначално той не беше убеден, че това е правилното решение, но след като се присъедини към тима, винаги ми помагаше. Надявам се да мога да кажа, че и аз съм му помогнал с нещо. Вероятно той е най-талантливият футболист, когото някога съм тренирал.", сподели холандският треньор след пристигането си в София, цитиран от Sportal.bg.

Капитанът на другия звезден отбор Луиш Фиго е носител на "Златната топка" за 2000 г. и бивш капитан на грандове като "Спортинг" (Лисабон), "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Интер" (Милано), шесткратен футболист №1 на Португалия, с повече 30 престижни отличия в кариерата, между които титли и купи на Испания с "Реал" и "Барселона" плюс четири титли и купа с "Интер" в Италия.

Той също води в София звездни имена от световния футбол: Луи Саха, Луиш Боа Морте, Селестин Бабаяро, Шимао Самброса, Яри Литманен, Иван Кордоба, Гайска Мендиета, Дуайт Йорк, Максуел, Нуно Гомеш, Мичел Салгадо, Йенс Леман, Роберто Карлош, Деко, Робер Пирес, Предраг Миятович, Кристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Техен треньор е легендарният наставник на "Челси" Авраам Грант.

All Stars срещата се излъчва по "Би Ти Ви екшън" тази сряда, 14 юни, от 18 ч. Прякото предаване започва два часа преди началото на мача.

През април Бербатов, който след сезона си в гръцкия ПАОК не е играл от година, призна, че още си търси нов клуб. Той имал амбиции да се завърне в английското първенство и преговарял със "Съндърланд" за свободен трансфер, но в крайна сметка двете страни не стигнали до договор.

"Когато играеш футбол толкова отдавна - а аз се намирам и в добра форма, - той става част от твоя живот. Все още имам желание да се завърна на терена. Преговарях със "Съндърланд", защото наистина искам да играя още малко. Още един мач, още един сезон. Просто искам да се радвам на съотборниците си, футбола, терена и феновете", каза 36-годишният българин в интервю за британския канал "Скай спортс".

Източник: Би Ти Ви, Sportal.bg