Според Манолова и представители на сдружение "Федерация на потребителите в България" и сдружение "Гражданско движение ДНЕС" решението влиза в противоречие с Административно-процесуалния кодекс и Закона за енергетиката

Oмбудсманът Мая Манолова и представители на сдружение "Федерация на потребителите в България" и сдружение "Гражданско движение ДНЕС" внасят жалба в Административния съд на София-град срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за шоковото увеличение цените на природния газ.

КЕВР не се поддаде на обществения натиск и в петък прие окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода.

Промяната на цените се дължи на по-високата цена на природния газ. За второто тримесечие на годината бе одобрено увеличение от 29,64%, поискано от "Булгаргаз" ЕАД.

Считаме решението за незаконосъобразно поради съществени нарушения и противоречие с Административно-процесуалния кодекс и Закона за енергетиката, пише в жалбата до Административния съд в София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че "решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати".

Виж още: КЕВР влезе в спирала на масово вдигане на цени

"Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги - първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи", обясни Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказва на граждански организации по повод жалбата.