10 високопоставени ръководители на футболната централа са били арестувани по обвинения в корупция

Няколко високопоставени чиновници от ФИФА бяха арестувани в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ, твърди "Ню Йорк таймс".

Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнири за световната купа, като включва договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите. Изданието твърди, че ще има обвинение за над 10 висши ръководители. 

Арестите са станали пред погледа на президента на ФИФА Сеп Блатер, който се готви за преизбиране в края на седмицата.

Според разследването заподозрените - представители на спортни медии и фирми, свързани със спорта – са били въвлечени в схеми за незаконни плащания на футболни функционери - делегати на ФИФА и членове на нейни организации. В замяна те са получили права за медийното излъчване, маркетинга и спонсорството във връзка с футболни турнири в Латинска Америка.

Виж още: Марадона: Във ФИФА на Блатер цари анархия

Задържаните:

Джефри Уеб е настоящият вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет, президент на КОНКАКАФ (футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн), член на Карибския футболен съюз, президент на Футболната асоциация на Кайманските острови.

Едуардо Ли (член на Изпълнителния комитет на ФИФА, член на КОНКАКАФ, президент на Футболната федерация на Коста Рика);

Хулио Роча (член на ръководния персонал, отговарящ за развитието на ФИФА. Бивш президент на Централноамериканския футболен съюз, президент на Федерацията по футбол на Никарагуа);

Костас Такас (аташе на президента на КОНКАКАФ. Бивш генерален секретар на Футболната асоциация на Кайманските острови);

Джак Уорнър (бивш вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет, президент на КОНКАКАФ, президент на Карибския футболен съюз и специален съветник на Футболната федерация на Тринидад и Тобаго);

Еугенио Фигередо (вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет. Бивш президент на КОНМЕБОЛ (административният и ръководен орган на южноамериканския футбол) и президент на Футбулната федерация на Уругвай (AUF);

Рафаел Ескуидел (член на Изпълнителната комисия на КОНМЕБОЛ и президент на Футболната федерация на Венецуела (FVF);

Хосе Мариа Марин (член на Организационния комитет за олимпийските футболни турнири на ФИФА. Бивш президент на Бразилската футболна федерация (CBF);

Николас Леос (бивш член на Изпълнителния комитет на ФИФА и президент на КОНМЕБОЛ);

Четирима от задържаните са спортни мениджъри - Алехандро Бурзако, Аарон Дейвидсън, Хуго и Мариано Джинкис.

Говорителят на ФИФА Валтер де Грегорио обяви, че въпреки обвиненията за корупция, свързани с избора на страните за първенствата през 2018 и 2022 г., те ще се проведат в Катар и Русия.

Този петък трябва да се състои годишният конгрес на ФИФА, на който се очаква сегашният президент Сеп Блатер да се кандидатира за пети мандат. Той води асоциацията от 1998 г.

Виж още: Джон Оливър за нелицеприятната страна на ФИФА

Източник: Football24.bg, "Ню Йорк таймс"