Няколко любопитни факта (плюс видео!) за Чарли Браун и Снупи - поредните култови рисувани герои, които се "обновяват" като компютърна анимация в 3D

Ако сте гледали скоро "Том и Джери" или "Гарфийлд" по детските тв канали, няма как да не сте забелязали, че новите им приключения са вече в друго, компютърно измерение, различно от традиционната рисувана анимация.

"Фъстъчетата", които са най-новата пълнометражна анимация на 3D в кината, много приличат на Гарфийлд - те също са започнали живота си като комиксова поредица във вестниците, т.нар. comic strips.

Тя излиза по страниците на американската преса през 1950-2000 г., а сега синът и внукът на създателя й Чарлз М. Шулц са сценаристи на филма, режисиран от Стив Мартино ("Ледена епоха: Континентален дрейф", "Хортън").

На екрана оживяват вечният аутсайдер Чарли Браун, сърдечността на Лайнъс, философия на Франклин, самонаблюдението на Марси, свадливостта на Луси, несподелената любов на Сали към Лайнъс, както и многообразните превъплъщения на кучето Снупи...

Какво още трябва да знаем за "Фъстъчета: Филмът", преди да заведем хлапетата на него?

- Снупи е сред най-известните кучета в света. Породата му е бигъл.

- Чарли Браун единствен от всички "фъстъчета" се появява още от първия комикс, публикуван на 2 октомври 1950 г. до последния, който излиза на 13 февруари 2000 г., ден след кончината на карикатуриста Шулц, наричан от приятелите си Спарки.

- В средата на 60-те се "ражда" образът на мъжкараната Пепърминт Пати, която е ненадмината в спорта. В днешни дни това е в реда на нещата, но преди половин век момичета, които спортуват в един отбор с момчета, са доста изпреварили времето си.

- През 1968 г. Шулц представя и първия си чернокож персонаж - Франклин, който е съученик и съотборник на Пепърминт Пати и Марси.

- До края на поредицата през 2000 г. комиксите за "Фъстъчетата" имат аудитория, която наброява над 350 млн. читатели на 2600 вестника в 21 държави по целия свят. Сумарно това прави 17 897 разказа в рисунки, всеки от които е скициран, нарисуван и написан от Шулц (15 391 в делнични дни и 2506 в неделя), като комиксите продължават да бъдат препечатвани и днес.

- Работата по проекта е започната от сина на Шулц - Крейг, който през 2012 г. телефонира на изпълнителния директор от "Фокс анимейшън" и му съобщава, че е написал сценарий за филм в съавторство със сина си Брайън Шулц и Корнелий Улиано. Тримата стават и продуценти на пълнометражната анимация.

- Режисьорът Мартино иска във филма да има ясно разграничение между действителността и екшъна, за който си фантазира Снупи, докато въображението му го извисява към небето в ролята на самолетен ас от Първата световна война.

Фонът на сцените в къщата на Чарли Браун и училището е в ненаситени цветове, които не отместват фокуса от главните герои. А полетите на фантазията са показани с цветни граници, като самият Снупи и побратимите му са предимно бели, за да може да се акцентира върху действията им чрез по-дълбоките цветове на спектъра.

"Историята на Снупи е изпълнена с любов и приключения: в разгара на Първата световна война той е ненадминат ас и иска да спечели сърцето на красивата си колежка Фифи, докато се изправя лице в лице със своя зъл враг - Червения барон", обяснява Улиано.