За трета поредна година Владимир Путин заема първото място в класацията на хората с най-много власт в света

Казват, че борбата за власт е най-силнит стремеж в човешката душа и всеки има (или впоследствие развива) слабост към усещането, което властта дава. Но кои са тези хора в света, които действително разполагат с най-голяма власт?

Всяка година сп. "Форбс" изготвя своята класация на най-влиятелните личности в света. Във формирането ѝ от списаните вземат под предвид четири показателя, според които подреждат най-влиятелните хора на планетата – дали имат влияние върху много хора, какви финансови ресурси контролира всеки от тях, дали кандидатът има влияние в повече от една сфера и дали кандидатът използва активно своето влияние. 

За да изготвят окончателната класация, от Forbes са класирали всеки от кандидатите по тези четири показателя и тези отделни класация са слети в една обща, в която влизат 74 души. 

Но кои са най-влиятелните хора за 2015 г.?

За трета поредна година това е руският президент Владимир Путин. Той  "продължава да доказва, че е един от редките хора в света, които могат да си позволят да правят каквото искат", пише "Форбс". 

Наложените на Русия международни санкции "удариха рублата и потопиха Русия във все по-дълбока рецесия, без ни най-малко да го отслабят", продължава списанието в коментар в сайта си и припомня, че рейтингът на Путин в Русия остава много висок.

Решението на Путин да окаже помощ на сирийския президент Башар ал Асад с въздушни удари срещу неправителствени сили е усилила популярността му и в международен план.

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте

Вторият най-влиятелен човек в света е и най-влиятелната жена - германският канцлер Ангела Меркел. Миналата година тя заемаше пето място в класацията, но през 2015 г. тя доказа важността си. Меркел е гръбнакът на 28-членния Европейски съюз и решителните й действия във връзка с бежанската и с гръцката криза помогнаха за изкачването ѝ в класацията. 

На трето място се нарежда президентът на САЩ - Барак Обама. Обаче пада с една позиция спрямо миналата година. Това се обяснява с намаляването на влиянието ми през последната година от мандата му. В САЩ рейтингът му падна под 50%; в чужбина той е засенчен от Меркел в Европа и надхитрен от Путин в Близкия изток. Въпреки това САЩ остава най-голямата икономическа, културна, дипломатическа и военна сила в света.

Папа Франциск запазва позицията си от миналата година. Като духовен водач на една шеста от населението на света, или 1.2 милиарда души той определено се радва на завидно влияние. Опитите му да промени църквата и да я вкара в XXI век също не остават незабелязани. 

Виж още: Рекорден брой милиардери по света - 1826

Си Дзинпин, който миналата година беше на трето място в класацията за 2014 г., продължава да е най-силният човек в Китай. Той често е определян като най-влиятелния китайски лидер от времето на Мао Дзъдун. 

Още в челната десетка

На шесто място тази година се нарежда най-богатият човек в света - Бил Гейтс, като това е скок с една позиция напред спрямо 2014 г. Бил Гейтс и неговият приятел Пол Алън основават "Майкрософт" преди 40 години. В момента 84% от домакинствата в САЩ имат персонален компютър. 

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заема седмата позиция. След нея се нарежда британският премиер Дейвид Камерън, който запази поста си и дори успя да осигури на партията си пълно мнозинство в парламента. 

Челната десетка се запълва от индийският премиер Нарендра Моди, като за година от управлението му Индия отчита 7.4% ръст на БВП, и основателят и съсобственик на "Гугъл" Лари Пейдж, който през 2015 г. стана изпълнителен директор на компанията Alphabet, която се явява шапка на всички компании, които Гугъл притежаваше досега. 

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

Нови членове на списъка включват новият шеф на Dell Майкъл Дел (59), най-богатият човек в Китай Уанг Джианлин (68), новоизбраният канадски премиер Джъстин Трюдо (69), милиардерът активист Карл Айкан (70) и кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп (72).

Източник: Forbes.com