Как да преодолеем стреса, когато сме изнервени

Стресът е може би най-големият съвременен убиец. От стрес се причиняват почти всички болести (освен онези, които се хващат от приятно прекарване, разбира се). Затова е и толкова важно да намерим начин как да се справим с него. 

Животът ни преминава в хаос, напрежение и постоянно бързане за някъде. Така че трябва да намерим своя начин да "охлаждаме мотора", когато се намираме в нервна ситуация и под напрежение. Лайфкоучът Марк Черноф от блога MarkAndAngel.com предлага 9 начина да се успокоим в нервен момент:

1. Знайте какво искате да постигнете и защо

Липсата на посока създава стрес. И тази липса на посока, не липса на време, това е проблем, когато става въпрос за лично постижение. Всички имат еднакъв 24-часов ден и 7-дневна седмица. Когато искате да постигнете нещо дръжте съзнанието си ясно. Фокусирайте се и се уверете, че знаете точно какво искате и защо. Никой не може да уцели целта ако не знае къде е мишената.

2. Вършете по-малко работа, ако се фокусирате върху това кое е важно

Същността на личната производителност е да правите важните неща, а не неотложните. С други думи сложете първите неща най-отпред. Съсредоточете се върху същественото и премахнете останалото.

3. Мислете прогресивно, не съвършено

Не се притеснявайте за съвършенството; никога няма да го постигнете. Вместо това се фокусирайте върху прогреса, който правите и прогреса, който възнамерявате да направите днес. Напредването не е процес, който се случва автоматично или неизбежно. Всяка стъпка на личностното израстване се нуждае от жертви и работа.

Всяка крачка е част от постоянното развитие и израстване в житейския ви път. Всяка крачка е постижение, което заслужава да бъде отпразнувано. Вие знаете, че малко вероятно е да достигнете до абсолютния връх (съвършенство), но когато отпразнувате пътуването тази истина единствено добавя радост и величие по време на катеренето.

4. Изчистете сърцето си всяка нощ

Също както къпете тялото си всеки ден, защото се замърсява, така трябва да изчиствате и сърцето си. Защото всеки ден хората ви нараняват, обиждат ви, забравят ви, спират ви, стъпкват ви и ви отхвърлят. Но ако решите да простите на тези хора и в края на всеки ден освободите сърцето си от този емоционален багаж ще можете всяка сутрин да се будите освежени и освободени от негативна енергия. Откажете се от стари разочарования, мислене, които да ви пречат и да ви тежат всеки нов ден.

Виж още: Какво да правим, когато член от семейството "ни пие кръвчицата"​

5. Прочистете се от лъжливите мисли

Трябва да усвоите нов начин на мислене преди да успеете да се промените. Зад всяко стресиращо чувство стои някоя лъжлива мисъл. Преди тази мисъл не сте страдали, мисълта ви накара да страдате. В момента, в който осъзнаете, че това не е истина ще се отървете от болката. Промените ли начина си на мислене, ще промените и живота си.

6. Очаквайте стреса, приемете го и се освободете от него

Най-важните пътувания, които водят до най-прекрасните места, обикновено са най-предизвикателните и ви водят по труден път. Стресът е стена между две спокойни градини - градината, където се намирате в момента и градината, където искате да бъдете. Трябва да прецените стената, която се е издигнала пред вас, да събирате поуките и уроците, които ще получите по време на изкачването, и да се освободите от негативната енергия преди да започнете да се спускате от другата страна. Ще загубите само ако никога не се решите да се изкачите или не се освободите от негативните емоции.

7. Грижете се добре за тялото си

Добрата тренировка е най-добрият начин да намалите стреса. Постоянното преследване на оптималното физическо натоварване е пътуване, постоянна борба, начин на живот. Това е развиващ се процес, в който до най-голяма степен има значение: интензивността по време на всяка сесия с упражнения, с какво се храните всеки един ден, търпение и постоянство през годините. Но както знаете и най-дългото пътуване винаги започва с една стъпка. Всичко е в това да се решите на тази крачка, и после да правите по една крачка всеки ден, и да се отдадете на ежедневни тренировки с продължителност от 30 до 60 минути и разумен начин на хранене.

Виж още: 6 признака, че пропиляваме живота си

8. Правете по едно хубаво нещо за себе си всеки ден

Сложете себе си на най-висока позиция в списъка си с приоритетите. Няма друг човек на Земята, който да заслужава добрина и внимание повече от вас самите. Когато обичате себе си на първо място после всичко останало си идва на мястото. Така че грижете се за себе си всеки ден. Подарете си нещо специално – като смях например, приятен разговор, медитация, четене на тихо, един час да се занимавате с хобито си, дълга разходка или нещо друго. Заслужавате го!

9. Опростявайте нещата

Организирайте, не агонизирайте. Погрижете се пространството ви да е подредено, а графикът ви да не е препълнен. Създайте стабилни основи, помислете да подредите нещата си така че да си осигурите меко кацане, достатъчно място за грешка и възможност да си поемете дъх и да си починете. Така ще сте достатъчно гъвкави, за да изследвате възможностите за щастие във всеки един ден.

Източник: MarkAndAngel.com