Кои са онези лъжи, които ни спират да приемем живота си и да му се насладим максимално?

Чувствали ли сте, че животът просто си тече покрай вас, а вие сте зациклили и правите нещо, от което няма абсолютно никакъв смисъл? Понякога сме затворници на собствения си живот по начин, от който измъкване не виждаме...

Хиляди интелигентни и способни хора по света влачат хомота на безсмисленото съществуване, ставайки жертва на собствените си мисловни капани. Лайфкоучът Ейнджъл Черноф от блога Marc and Angel Hack Life – Practical Tips for Productive Living изброява шест от най-често срещаните (и трудни за приемане) признаци, че животът ви не е това, което искате.

1. Стремите се да отговорите на очакванията на всички останали, с изключение на своите собствени

Живеете живот, който да угоди на другите - родители, приятели, обществено мнение, работа... и някак вие самите се губите. Хората в такава позиция пренебрегват себе си и своя вътрешен глас в името на това да се впишат в очакванията на света. По този начин обаче изпускат живота си от контрол, а създалото се вътрешно противоречие може да ги срине. 

Общо взето, тук решението е колкото просто, толкова и сложно. Трябва само да се научите, че животът си е ваш и единствено вие имате власт над него. Останалите са просто фактори, които може да бъдат и игнорирани.

Depresiya

2. Обвинявате всички останали

Най-лесно от всичко е да прехвърлиш вината за собствените си неуспехи върху някой друг или върху стечението на обстоятелствата. Може и да има съдба, но човек сам я кове и сам трябва да носи последиците от решенията си. 

Приемете това като житейско кредо и започнете да се виждате като водещата фигура в живота си. Останалото ще се нареди. Иначе ще оставите проблемите ви да имат власт над вас, а вие само ще мрънкате, без да реално да правите нещо сериозно за решаването им.

3. Оплаквате се непрекъснато

Никой не обича постоянно да му се оплакват. Всеки има своите проблеми и ги решава по свой си начин, но някои хора обожават идеята постоянно да ги споделят със света. Такова поведение не води до нищо друго освен до нещастие и депресия за оплакващия се. 

Фокусирането само върху проблемите не е помогнало никому, дори напротив - напълно е в състояние да срине човек. Приемете, че вашият живот е такъв, какъвто го виждате. Всеки провал е начин да научите важен урок; всяко предателство, загуба, всеки повод за тъга и гняв също са начин да погледнете на живота си с по-мъдри очи. Остава просто да се задействате и да подобрите нещата.

4. Не сте готови да се провалите

Животът е низ от рискове - добре или не толкова добре премерени. Всеки ден се впускаме в нещо рисковано. Иначе просто няма да живеем и ще си седим вкъщи. Липсата на рискове води малко или много до посредственост. Тя може да е удобна, защото при нея просто избираме да не опитваме. 

По-лесно е само да говориш, но нищо да не правиш. Може би мразите работата си, но така и не започвате да търсите нова? Може би имате връзка, която ви пречи и ви наранява, но да си сам е страшно и ново, и нетипично, и проблемно? Желанието за успех трябва да надмогне страха от провал. Защото ако се опасявате прекалено много, че ще се провалите, няма да направите онова, което е нужно, за да успеете.

Posreshtane-na-noviya-den-s-yoga

5. Оставяте страха да решава бъдещето ви

Страхът е само емоция, а не твърд факт. Ние сами го създаваме. Всичко е в ума ни. И единственият начин да го преборим е просто да се изправим и да се впуснем в действие. Неслучайно определението за смелост е не липса на страх, а воля да се изправиш. 

Не позволявайте на страха да решава бъдещето ви. Нека вашите мечти да бъдат по-големи от страховете ви, а действията - по-силни от думите ви.

6. Вярвате, че най-доброто е вече зад вас

Хората имат този вреден навик да се вкопчват в навика, в миналото. Предната работа не беше толкова зле. Предната връзка не беше чак такова бедствие. В миналото имах повече успехи... Това са лъжи, които си повтаряме, защото ни е страх да приемем онова, което ни предстои. 

Страх ни е да се вкопчим в живота си и да извлечем максимума от него. Да се живее със спомените е много по-лесно. Имайте предвид, че настоящият момент е всичко, което имате и с което някога ще разполагате. 

Миналото, което днес копнеете да се върне, вероятно сте пренебрегвали, когато е било настояще. Не си причинявайте това отново. Не пропилявайте настоящето си с едно минало, което няма бъдеще.

Onezi-momenti-v-koito-edva-mardash

Източник: MarcAndAngel.com