7 съвета относно "токсичните" ни роднини

Да се разделиш с тровещо нервите ти гадже, приятел, та дори и съпруг/съпруга спомага за душевното спокойствие и мир. Какво обаче става, ако човекът тровещ нервите ви е част от семейството ви?

Семейството е с нас още от първия ни ден и чрез биологическата връзка (а и от ролята на семейството като основна обществена единица) ние сме "вързани" за фамилията си. Та какво става ако човек от собственото ни семейство е въпросният енергиен вампир, тровещ ни с негативизъм, излишна критика и какво ли още не?

Понякога семейството не е този пристан, където да се връщаме, за да намерим подкрепа в трудни моменти. Такива семейства не са свързани от взаимоуважение, любов и разбирателство, а само от общата кръв. Понякога дори самото семейство е причина за главоболията ни.

Не всеки разполага с възможността в такъв случай да си тръгне и да отреже контактите с определения член на "клана" или дори цялата фамилия. Условията не го позволяват, а и я има емоционалната свързаност. Какво да направим в такъв случай?

На това отговаря лайфкоучът Марк Черноф.

Често тези "токсични" членове на семейството минават просто през лош период от живота си, липсва им на тях подкрепа, имат нужда от опора и т.н. Въпреки това, каквато и да е причината за тяхната злост към света (и вас самите), вие имате нужда от защита срещу бликащите негативни емоции.

Справянето с такива хора е индивидуално във всеки случай, но има няколко основни правила, които може да ни помогнат:

1. Те може и да не са лоши по принцип, просто не са идеалната компания да си прекарваме времето

Иначе казано, поддържаме контакт с тях, но не твърде често. Виждане веднъж в месеца или на два месеца не боли и може дори да бъде приятно. Като членове от семейството вие ще поддържате контакт, но пък ще си спестите ежедневното затрупване с отрицателна енергия.

2. Токсичните хора се крият зад пасивната агресия

Всичкото това мрънкане, сърдене, експлоатиране на чувството за вина, струва ли ви се познато? Да, това са токсичните хора и те се опитват да прогресират върху меката ви душа. Покажете форми на непукизъм, на безразличност или на просто обръщайте всичко на шега. Така ще избиете най-силното им оръжие, способността да ви карат да се чувствате виновни и отговорни за тях.

3. Престанете да се преструвате, че тяхното поведение е нормално

Понякога просто трябва да кажеш на човека какво мислиш за него и как те кара да се чувстваш. Не е нужно да се затваряме и да си мислим "Ами той/тя има просто такъв характер". Хората могат да се променят, но няма да го направят ако си мълчите.

4. Ако обидите и енергийния вампиризъм прераснат в нещо физическо, законът предлага помощ

В 1/4 от семействата по света се е разигравала някаква форма на домашно насилие. Не бъдете от тях. Ако нещата станат силови, просто уведомете полицията. Нервите около евентуално дело може да са много, но не толкова, колкото регуларните изригвания, завършващи със синини и разклатени зъби.

5. Не приемайте това "токсично" поведение лично

То не е насочено лично спрямо вас. Още по-малко сте си го заслужили (каквото и да ви говори сътоветния член на семейството). Ако ви потискат, малтеретират и издевателстват психологически върху вас, няма нужда и да се чувствате виновни за това. Колкото до токсичните хора, те се държат така с всеки, с когото имат контакт за малко повече време, не само с вас.

6. Омразата не помага

Омразата само ще ви навлече още "отрова" в живота. Оставете ги да бъдат себе си, просто не се занимавайте с тях, доколкото е възможно.

7. Понякога просто трябва да затворите страницата

Крайната мярка. Стигне ли се дотам, просто трябва да изберете - себе си или съжителството с толкова неприятно човешко създание. Хората, които изсмукват всяка положителна частица от въздуха са стресиращи колко най-натоварената работа. Понякога просто трябва да си тръгнеш, за да не ти изгорят бушоните. И друг път няма. Никое сбогуване не е леко, но оставиш ли лошите хора зад гърба си, животът изведнъж става много по-светъл. Пък да става, каквото ще.

Източник: marcandangel.com