Заместникът на Сотир Цацаров отговаря цял ден на въпроси пред Висшия съдебен съвет, докато демонстранти за и против кандидатурата му блокираха центъра на София

Иван Гешев е новият главен прокурор, реши Висшият съдебен съвет (ВСС) след 10-часово препитване на единствения кандидат за поста, пред когото бяха поставени над 100 въпроса от институции и неправителствени организации.

Заместникът на Сотир Цацаров получи подкрепа от 20 членове на ВСС, а против се обявиха четирима.

За да встъпи в длъжност, президентът трябва да издаде указ за назначаването му. А самият Румен Радев не е заявил официална позиция, пояснява Нова телевизия. Законът не предвижда срок, в който държавният глава трябва да реши. Членът на прокурорската колегия Даниела Машева обяви, че при връщане на кандидатурата те отново ще подкрепят Гешев. 

Мандатът на настоящия главен прокурор Цацаров изтича на 10 януари, когато трябва да встъпи в длъжност неговият приемник.

Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила, докато не се произнесе и президентът, каза Гешев на брифинга след заседанието на ВСС и допълни:

"Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва - по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури...

Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление."

Той коментира и демонстрациите "за" и "против" избора му, които в средата на работната седмица блокираха центъра на София и предизвикаха хаос в движението на градския транспорт. Привържениците му бяха пред ВСС, а противниците му блокираха движението на Орлов мост в неразрешен протест.

"Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Това е израз на някаква гражданска подкрепа. Имат право да се изразяват и тези, които не ме подкрепят. Всеки има право на мнение", заяви Гешев и добави, че не уважава мнението на "един съдия, който прочете една реч, без да си вдигне главата от листовете. Това означаваше, че той беше предварително подготвен и за него изслушването нямаше никакво значение". 

Гешев визираше Лозан Панов, който беше подготвил писмено изложение с обяснение защо ще гласува против единствения кандидат за нов главен прокурор, отбелязва Нова телевизия. 

Дори сигнал за бомба не успя да го прекрати заседанието на ВСС, което започна в 10 сутринта и приключи малко след 20 ч. 

"Правят се опити пленумът да бъде прекратен по всякакъв начин. Посочено е, че след 30 мин. ще избухне бомба в сградата, след което е последвало изречение на арабски език”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки заплахата членовете на ВСС единодушно решиха заседанието да продължи.

Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор, декларира Иван Гешев. По думите му тази увереност идва от неговия дългогодишен стаж в правоохранителните органи и в частност - прокуратурата, както и реалният му управленски опит, който има в прокуратурата. Мотивирало го най-вече доверието на цялата прокурорска колегия, обясни той:

"Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение, а и на немалка част от професионалната общност. Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа - в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона.

През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля."

Той беше категоричен, че да се откаже "при такава безпрецедентна атака" означава да предаде доверието, гласувано му от колегите.

Докладът на Европейската комисия въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие, коментира Гешев новината от предишния ден за практическото снемане на мониторинга върху България. Мнението му е, че целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

"Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие", каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. "Смятам, че в този 7-годишен период, благодарение на този главен прокурор, се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително и материално-техническата база. Това, според мен, е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания", посочи Иван Гешев и обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Източник: Нова телевизия