Заместникът на Сотир Цацаров има подкрепа от съсловните организации на прокурори и следователи, но продължават и протестите срещу номинирането му

Зам.-главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация за следващ обвинител номер 1. Зад неговата кандидатура застана цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, а подкрепа за заместника на Сотир Цацаров заявиха още Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, така и няколко прокуратури от цялата страна, обобщава БНР.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че възприема подкрепата за Гешев от цялата Прокурорска колегия и от съсловните организации на прокурори и следователи като проява на магистратското самоуправление, което той уважава: 

"Аз възприемам, че при това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. По тази причина зачитам това предложение като съсловно предложение, като предложение на професионалистите в областта."

С тази подкрепа обясни и решението си да приеме да бъде номиниран за главен прокурор самият Иван Гешев, след като в продължение на месеци твърдеше, че няма да се съгласи, защото кампанията ще е кална. По думите му: 

"Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая, и аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията. Важно е да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва, а вече да става каквото ще."

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври, а наследникът на Сотир Цацаров поема поста му от догодина. Този понеделник, 29 юли, бе последен ден за издигане на кандидатури. 

Единствената номинация предизвика полюсни коментари. Напрежението около издигането на Гешев за наследник на Сотир Цацаров ескалира след негово интервю за БНТ, тезите в което някои разчетоха като неприемане на принципа на разделението на власти и заплахи към определени политици и медии, припомня БНР.

Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха номинацията на зам.-главния прокурор да бъде оттеглена. Със същото искане миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Висшия съдебен съвет.

В отговор номиниралата го Прокурорска колегия и сдруженията на следователите и прокурори излязоха с декларации в подкрепа на Иван Гешев и с призив на ненамеса в решенията на съдебния кадрови орган. 

Самият номиниран коментира евентуалното си самотно участие в процедурата с припомняне отпреди 14 години: "Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мене. Говоря за г-н Велчев. Така че това, което искам да коментирам, е, че нямам какво да коментирам, а трябва да имам много време за работа. Подробности по тази процедура ще коментирам когато му дойде времето - наесен, когато наближи моментът. Сега в момента имам работа."

Коментара си зам.-главният прокурор направи, след като лично огласи поредната акция на Спецпрокуратурата и МВР срещу група за трафик на мигранти. Гешев обясни, че именно нейните лидери стоят зад поръчката за палеж на граничен пункт край Видин, за предотвратяването на който преди време каза, че градът бил спасен от взривяване.

Освен прокурорите във ВСС, право да издига кандидат за главен прокурор има и правосъдният министър. По-рано Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента.

Реакция от държавния глава нямаше, а гражданският сектор лансирана името на следователя Бойко Атанасов.

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, от инициативата "Правосъдие за всеки" организираха нов протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

"Искаме главен прокурор, чиито девиз е "Законът ми е Бог". С действията си до настоящия момент, а още повече с интервюто, което даде, г-н Гешев направи заявка, че не законът и не Конституцията ще бъдат неговите божества, в които се е клел, защото прокурорската клетва включва най-напред изпълнение точно на Конституцията и на законите на страната. Трябва да му се благодари в крайна сметка, че началото на кампанията, на състезанието сам със себе си, той сложи с това програмно интервю, което даде на широката общественост да види профила на този кандидат, неговите качества. Той излъчи неприемливи послания, които за мен са опасни от гледна точка на бъдещото развитие на Прокуратурата", коментира ден по-рано пред БНР адвокат Емилия Недева, положила подпис под искането на адвокатурата ВСС да направи проверка на етичните и професионални качества на кандидатът за главен прокурор Иван Гешев.

"Схващането в част от българската прокуратура, че не може да се разследва, без първо да се вземе мярка за неотклонение "задържане", е пагубно поначало за правосъдието, защото до настоящия момент то ни е донесло страхотни финансови загуби - имам предвид осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, пък и на вътрешните съдилища."

Според Недева в интервюто на Гешев има елементаризиране на функциите на адвоката и на задълженията на прокурора.

"Когато се поставя на обсъждане кандидатура за главен прокурор, трябва да се разгледа цялата дейност, целия професионален път на този кандидат. Не е вярно, че не е била критикувана работата на г-н Гешев! Спомняте си, че по делото "Иванчева" той беше страшно критикуван във връзка с незачитане на правата на задържаните, с начина, по който са осъществени арести. Тогава, ако не сте забравили, той се и подигра с журналистите, които казаха, че са видели кметицата, а той им каза: "Това е само мираж"..."

Прокурорът от специализираната прокуратура Петър Белчев пък бе категоричен, че Гешев е подходящ за главен прокурор и призова "критиките да бъдат градивни и обективни, а не дискредитиращи":

"На първо място, той работохолик. Неговият работен ден започва много преди 8,30 ч и приключва доста след 17,30 ч. Разговаряли сме по телефона и около 22 ч. по служебни въпроси. На второ място, беше въвел демократичен режим на управление на Специализираната прокуратурата - решенията ги взима той, но винаги изслушва своите административно подчинени прокурори. Но може би най-важното - г-н Гешев умее да носи отговорност за административно подчинените си прокурори."

Според Белчев номинираният е останал неразбран и не се противопоставя на идеята за разделение на властите, а е противник на противопоставянето между тях. По повод липсата на конкурент на Гешев за поста прокурорът подчерта, че според закона има "избор на главен прокурор":

"Там не е казано "конкурс" за главен прокурор или "състезание" за главен прокурор. Ако беше така, щеше да бъде дадена възможност всеки, който желае да участва, да си подаде документите. В този смисъл законодателят е поставил по-високо изискване към участниците в този избор, като е ограничил възможността за издигане на кандидатури само до Прокурорската колегия на ВСС и министъра на правосъдието. В случая цялата Прокурорска колегия е подкрепила г-н Гешев, но изборът не бих могъл да кажа, че е предизвестен, поради простата причина, че предстои изслушване на кандидатите."

Друго обяснение е, че имащите право да правят номинации за главен прокурор са единствено и само прокурори и следователи и е нормално те да мислят по сходен начин.

Недева обаче не бе убедена че прокурорите могат да са толкова единодушни: "Считам, че се е целяло именно да се елиминират всякакви възможности за действие от страна на други групи - други тричленки от прокурорската квота."

Тя попита Белчев дали в работата му с кандидата за главен прокурор той използва "реч в стил ранен социализъм" и посочи, че в интервюто си той е казал 4-5 пъти думата "болшевики", един път "меншевики" и "десни екстремисти". Никакви становища извън подчинените структури на главния прокурор до този момент не са отправени защита или в подкрепа на г-н Гешев, допълни Недева.

Белчев изтъкна, че ръководителят му "си позволява да говори на достъпен език на обществото, така че да бъде разбран, тъй като той може да облече всички тези думи в юридически термини и похвати, което по никакъв начин няма да допринесе за правилната информираност на обществото".

Докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за модерна политика бе категоричен пред БНР, че има "недопустим натиск" срещу кандидатурата на Иван Гешев:

"Цялата идея на разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет  - прокурорска и съдийска - беше свързана с мантрата "съдии да избират съдии и прокурори да избират прокурори". Ето сега, когато прокуратурата се консолидира около свой колега, предлага го… други фактори, съдии, адвокатура и така нататък, започват да им се бъркат, да им дават оценки и така нататък. Според мен независимо че това е част от демократичната дискусия в обществото, такъв тип натиск, оценка, обругаване, ако щете, каквото виждаме тук и там, вкл. персонално към кандидата г-н Гешев, са неприемливи. Пропуска се, че преди да бъде излъчена тази кандидатура от Прокурорската колегия във ВСС, това е предхождано от вътрешни консултации, имало е срещи с Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите, където са обсъждани както профилът на бъдещия кандидат, така и различни имена. В крайна сметка са се спрели на една кандидатура."

Цеков изтъкна, че Гешев се е проявил активно в антикорупционни дела, а и е част от настоящия ръководен екип в прокуратурата, което гарантира приемственост.

Той коментира и интервюто на Гешев, предизвикало недоволството на адвокатурата: "Не виждам нищо укорително в това изявление, за да се стига до такива катастрофични оценки и очаквания."

Източник: БНР