Най-ниските температури през отпускарския месец ще бъдат между 9 и 14 градуса. а най-високите ще достигнат 32-37 градуса

Най-ниските температури през август ще бъдат между 9 и 14 градуса. а най-високите ще достигнат 32-37 градуса, прогнозират пред агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очаква се средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса. а за планините от 13 до 17 градуса.

Валежите също се очаква да са около нормата, която за месец август е между 30 и 50 л/кв.м за равнините и високите полета, между 20 и 35 л/кв.м за Черноморието, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

През първата десетдневка въздушната маса над страната ще остане неустойчива и вероятността за превалявания остава, особено за източните райони. С малки колебания в повечето райони температурите ще бъдат около и малко по-ниски от обичайните за периода.

Относително по-стабилно, предимно слънчево и спокойно, с по-малка вероятност за валежи, ще бъде около средата на десетдневката. Температурите ще се повишат и станат по-високи от средните за периода, без да достигат екстремни стойности.

За по-голямата част от втората и третата десетдневка прогнозата сочи, че има вероятност атмосферата да се запази относително стабилна.

През повечето дни от втората десетдневка ще бъде предимно слънчево, Краткотрайни превалявания са възможни в средата на периода. Относително по-високи ще са температурите през първата половина от деседневката, а впоследствие слабо ще се понижат, но пак ще са близки до обичайните.

През третата десетдневка температурите ще останат близки и малко по-високи от климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават Вероятност за валежи има около 22-ри и към края на месеца.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"