Българката наследява на поста от 1 октомври досегашната ръководителка на фонда Кристин Лагард, която застава начело на Европейската централна банка

Кристалина Георгиева беше избрана за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) на мястото на французойката Кристин Лагард, която оглавява Европейската централна банка. Тя заема поста от 1 октомври за петгодишен мандат.

Българката, издигната от Европейския съюз, беше единственият кандидат за длъжността. Специално заради нея институцията отмени възрастовото ограничение до 65 години, които Георгиева навърши на 13 август м.г. 

За първи път МВФ има управляващ директор, чиято родина е в групата на развиващите се икономики. Георгиева е 12-ият шеф от основаването на фонда през 1944-та насам и едва втората жена начело.

Досега изпълнителен директор на Световната банка, тя се издига в йерархията й от 1993-та насам, когато постъпва като старши експерт по икономика на околната среда.

През последните години е била еврокомисар и зам.-председател по бюджета на Европейската комисия, а през 2016-а влезе в надпреварата на генерален секретар на ООН. След евроизборите в края на май името й отново се спрягаше за водещите ръководни постове в ЕС.

След избора Георгиева отдаде почит на своята предшественичка и я определи като "голям лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда". В първото й изявление се казва още:

"МВФ е уникална институция с история и персонал от световна класа. Идвам тук, твърдо убедена в нейната мисия да съдейства за осигуряване стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна.

Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а задлъжнялостта е на исторически високи нива. Както отбелязах пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите.

И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенството, климатичните рискове и бързите технологични промени.

За нашата готовност да действаме от съществено значение е Фондът да съхрани своята финансова мощ, затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета. В работата с моя екип целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове.

Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години."

За номинацията на ЕС Кристалина Георгиева се конкурираше с холандеца Йерун Дейселблум, след като трима други кандидати (шефът на еврогрупата Марио Сентено, испанският министър на икономиката Надя Калвино и управителят на финландската централна банка Оли Рен) се оттеглиха.

При първоначалното гласуване на финансовите министри от 28-те членки на ЕС нито един от двамата не получи нужното мнозинство от 55%. В крайна сметка, след близо денонощие преговори, спечели българката.

Според "Франс прес" за нея са гласували 56% от страните в ЕС, където живеят 57% от 500-милионното население на общността, което значи, че изискването за квалифицирано мнозинство от 65% жители не е било изпълнено.

Източник: БНТ, БНР, МВФ