В списъка са класики като "Волният ездач", но и ленти, за които става дума в премиерния девети негов филм "Имало едно време в Холивуд", който пресъздава действителни събития от 1969 г., преплетени с фикция

Деветият филм на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд",  по кината от 16 август, пресъздава действителни събития в Лос Анджелик отпреди половин век, емблематичната 1969 г., но ги преплита с измислени персонажи и сюжетни развития. Междувременно самият режисьор се е поровил в архивите на "Колумбия пикчърс" за още девет филма, заснети в периода 1958-1970 и послужили като вдъхновение за собствената му творба.

"Сони пикчърс" ми предоставиха каталога на "Кълъмбия пикчърс", за да мога да подбера поредица от филми, чрез които да пресъздам времето, когато се развива действието на "Имало едно време в Холивуд" - 60-те години на XX век, обяснява режисьорът на култови ленти като "Глутница кучета" и "Криминале".

В списъка на Тарантино с филми от и за 60-те са намерили място:

- "Боб, Каръл, Тед и Алис" (1969) на режисьора Пол Мазурски.

Сюжетът: Режисьорът на документални филми Боб Сандърс (Робърт Кълп) и съпругата му Каръл (Натали Ууд) посещават групова терапия, която служи като фон за началните сцени на филма, сниман от Боб. Когато се завръща у дома си в Лос Анджелис, "новопросветената" двойка започва да назидава най-близките си приятели Тед и Алис Хандерсън (Елиът Гулд и Даян Кенън) относно чувствата им и защо не се справят с тях. От учтивост Хендерсън се включват в играта, но на повърхността скоро изплува някакво латентно сексуално напрежение между четиримата, а дълбоко погребаните желания не остават дълго под земята...

- "Кактус" (Cactus Flower), 1969 г.

Комедия на Джин Сакс по френска пиеса, с Уолтър Матау, Ингрид Бергман и Голди Хоун, която прави дебюта си на голям екран.

Сюжетът: Когато любовникът й на средна възраст я зарязва, 21-годишната Тони Симънс (Голди Хоун) опитва да се самоубие. Трогнат, зъболекарят Джулиън Уинстън (Уолтър Матау) преосмисля решението си и възможността да се ожени за нея, но се тревожи, защото тя настоява всичко да е честно и почтено. Изфабрикувал мним брак и три деца, Джулиън с готовност приема, когато преданата му медицинска сестра Стефани (Ингрид Бергман), която обича тайно Джулиан от години, предлага да се представи за негова съпруга и да му поиска развод...

- "Волният ездач" (Easy Rider), 1969 г.

Култовият филм с не по-малко култов саундтрак (с парчета на "Степънулф", The Band, "Бърдс" и Джими Хендрикс) е с участието на Джак Никълсън, Питър Фонда и Денис Хопър, който е също така режисьор и съсценарист заедно с Фонда и Тери Садърн.

- "Моделът" (Model Shop), 1969 г.

Френският режисьор Жак Деми се захваща с първия си англоезичен проект, след като постига световна слава с хитовите си филмови мюзикъли "Шербургските чадъри" и "Госпожиците от Рошфор". Героинята на младата Анук Еме е същата като в романтичната драма от 1960 г. "Лола".

Тук тя е еротичен модел и позира за фотосесии пред 26-годишния калифорниец Джордж Матюс (Гари Локууд). Застрашен от мобилизация във Виетнамската война и без постоянна работа, той гледа все по-отчаяно към своето бъдеще и е неспособен да се обвърже емоционално с дългогодишната си приятелка Глория (Александра Хай).

Привлечен от Лола, която фотографира, за да спечели малко пари - и в отчаян опит да създаде смислена връзка, - Джордж решава да се впусне в авантюрата със странното усещане, че може би тази любов е липсващото парче от пъзела, което ще сложи в ред живота му. 

- "Да постъпиш правилно" (Getting Straight), 1970 г.

В главната роля отново е Елиът Гулд, популярен на днешното поколение от трилогията "Бандата на Оушън", а също така като Гелър-старши, бащата на Моника и Рос в сериала "Приятели", но филмът на реж. Робърт Ръш е забележителен и с първата екранна поява на Харисън Форд.

Връзката със събитията от "Имало едно време в Холивуд" е и директна - бившата моделка Кандис Берген, по онова време в началото на актьорската си кариера, е живяла с музикалния продуцент Тери Мелчър на "Сиело драйв" 10050, преди там да се нанесат режисьорът Роман Полански и съпругата му Шарън Тейт, убита на 8 август 1969 г. от бандата на Чарлз Мансън, който имал зъб на предишния собственик заради неуспешните си опити да пробие в звукозаписния бизнес.

Сюжетът: Хари Бейли е бивш студентски активист, който иска да стане учител и се връща в университета за магистърска степен. Сега той всячески се опитва да избегне нарастващите студентски вълнения, в които някога е бил дълбоко въвлечен, но фактът, че приятелката му (Кандис Берген) е лидерка в студентското движение, прави задачата практически невъзможна.

Демонстрациите ескалират, а последвалите сблъсъци довеждат полицията в кампуса - обявено е военно положение. След като става свидетел на начина, по който действат силите на реда, Хари за първи път осъзнава, че на карта е заложено много повече от неговата учителска кариера...

- "Разрушителен екип" (The Wrecking Crew), 1968 г.

Във филма на реж. Фил Карлсън, кадри от който са използвани за "Имало едно време в Холивуд", участват Шарън Тейт и още няколко горещи мацки плюс дебютантът Чък Норис. В главната роля е звездата Дийн Мартин, певец и комик, известен с прозвището The King of Cool. Това е последният от четирите му филма като знаменития таен агент Мат Хелм, който тук е по следите на един милион долара в злато.

- "Хамърхед" (Hammerhead), 1968 г.

Американски таен агент (Винс Едуардс) застава на пътя на престъпния гений от заглавието (Питър Вон), който преследва реликви и застрашава сигурността на НАТО. Режисьор е Дейвид Милър.

- "Цената на насилието" (Gunman’s Walk), 1958 г.

Още един филм на Фил Карлсън, този път уестърн. Сюжетът: Собственикът на ранчо Лий Хакет (Ван Хефлин) прекарва толкова време в опити да държи под контрол насилствената черта в характера на своя син Ед (Таб Хънтър), че изцяло пренебрегва нуждите на другия си син Дейви (Джеймс Дарън).

Когато темпераментът на Ед води до смъртта на невинен индианец, Лий се опитва да покрие следите на сина си, като сключва сделка с безскрупулния търговец на коне Дженсън (Рей Тийл), който лъжесвидетелства в полза на Ед. Но отказът на Лий да приеме реалността скоро ще доведе дотам баща и син да вдигнат оръжие един срещу друг...

- "Аризонски рейнджъри" (Arizona Raiders), 1965 г.

Уестърнът на режисьора Уилям Уитни разказва как когато бандата на Куантрел е почти напълно унищожена, двама от заловените членове се съгласяват да се присъединят към редиците на аризонските рейнджъри и да им помогнат да довършат започнатото. В ролите са: Оди Мърфи, Майкъл Данте, Бен Купър, Бъстър Граб и Глория Талбот.

Източник: AXN