Повече от 29 хил. са кандидатите за общински съветници, за които за първи път може да се гласува с преференция, а над 1200 се състезават за кметове на общини. Българите с право на глас са около 6,2 млн.

България гласува тази неделя за органи на местната власт: кметове и общински съветници, а в София, Пловдив и Варна - и за районни кметове.

Повече от 29 хил. са кандидатите за общински съветници, а над 1200 - за кметове на общини. Българите с право на глас са около 6,2 млн.

Близо 12 хил. секции са отворени в цялата страна. Гласуването започна в 7 ч. и продължава до 20 ч., но ако пред някои секции има опашки, изборният ден може да се удължи с един час.

В пет от общините - Сърница, Етрополе, Бойница, Симитли и Сатовча - има само по един кандидат за кмет. Също с един-единствен кандидат за поста са и 392 от кметствата. Там втори тур на изборите няма да се проведе, ако днес има подаден дори един действителен глас, пояснява БНР.

Най-дългата листа за кметове на община е в София - общо 20 на брой кандидати. В европейската столица на културата Пловдив кандидат-кметовете на града са 14, а в Благоевград и Шумен се състезават по 13 претенденти.

Важен за тези избори е принципът на уседналост, припомня БНТ. Право на глас в дадена община имат хора с постоянен и настоящ адрес там, но регистрирани преди 26 април т.г.

Гласува се с две или три бюлетини, а в някои столични кметства - дори и с четири. В тъмната стаичка трябва да отбележите своя избор със знака X или V само с химикал, пишещ със син цвят. И на тези избори е предоставена възможността да маркирате "Не подкрепям никого".

За да няма забавяне от ЦИК съветват да разгледате информационните табла пред секциите. Бюлетината трябва да се откъсне от кочана пред самия избирател, след което да се постави първият печат.

Когато гласоподавателят излезе от тъмната стаичка, секционната комисия откъсва долния отрязък и поставя втори печат. Преди да бъде пусната в урната, бюлетината се сгъва, за да не се разкрие тайната на вота.

Всеки може да провери къде се намира секцията, където трябва да гласува, в изборния сайт на ГРАО с ЕГН, по адрес, както и с есемес - като изпишете десетте цифри на единния си граждански номер. Цената е 25 стотинки за всички оператори. Системата връща номера и адреса на избирателната секция.

За първи път в листите за общински съветници може да се отбележи преференция за даден кандидат. 14 хил. полицаи охраняват изборния процес.

Източник: БНР, БНТ