Опасността от онлайн тормоз за децата и младежите може да доведе до сериозни психологически травми

Вече трудно можем да си представим ежедневието си без интернет. Според експерти българите масово са запознати с рисковете, които той крие, но децата и младежите, които също обитават онлайн пространството, много често нямат нужните умения, за да се предпазят от статистически най-големия проблем в мрежата-тормозът между връстници във всичките му форми, пише "Дарик".

Вид онлайн тормоз например са обидни коментари, злепоставящи снимки и разпространяване на интимни чатове или снимки. 80% от децата в интернет са под 13-годишна възраст, става ясно от Национално представително изследване на Национален център за безопасен интернет.

Според психолога Павлина Костадинова, употребата на интернет на все по-малки деца е следствие от липса на смисъл в живота им, който искат да запълнят с онлайн забавленията и комуникацията. 

Виж още: На второ място в света сме по нива на тормоз в училище

Според експерта Емануил Георгиев пък е естествено все по-малки деца да използват интернет, защото се раждат в такава среда - заобиколени от техника и онлайн възможности. Това, за което и двамата са единодушни, е проблемът с тормоза онлайн.

"Той може да нанесе много големи поражения върху детето", смята Георгиев. 

"Последиците от него са свързани с формиране на чувство за вина, че не може да се справи само със ситуацията, вина към родители и учители, тъй като често тематиката е сексуална. Може да се формира нагласа за малоценност, бягство от ситуацията, затваряне в свой собствен свят. И ако възрастните не подадат ръка на детето в точния момент, последиците могат да бъдат пагубни", посочи Павлина Костадинова.

Виж още: Битката за лайкове - как социалните мрежи промениха живота на тийнейджърите

По думите ѝ децата възприемат лесно лоши поведенчески модели и маниери на изказ от интернет и ги пренасят в ежедневието си. Според Емануил Георгиев е обратното - децата повтарят в мрежата това, което правят извън нея.

Мнението на двамата специалисти съвпадат по друг въпрос- за да се съхрани детската психика, за да използват подрастващите социалните мрежи безопасно, има нужда от превенция от страна на родителите. Емануил Георгиев и Павлина Костадинова подчертават, че забраната за ползване на интернет или ограниченията няма да подействат. Нужно е предварителната подготовка на детето как да се справи с този вид общуване.

Виж още: Митът за разглезеното дете: Свръхтолерантни ли са родителите?

Според психолога Костадинова и експерта от Центъра за безопасен интернет, тежестта пада най-вече върху родителите, които трябва да са по-заинтересовани от дейностите на децата им онлайн, по-често да участват с тях в интернет забавленията им и по този начин да осъществяват по-мек контрол и правилно напътстване. А децата да знаят, че има към кого да се обърнат, ако нещо във виртуалния свят ги притеснява.

Източник: "Дарик"