Гръцкият външен министър призова македонският политически елит да бъде образован за понятието "политически компромис" и за "културата на политическия консенсус"

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас предупреждава европейските партньори на страната му да не хранят свръхочаквания, че новото правителство на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) ще разреши споровете със съседите.

"Сегашното правителство в страната намали предишната реторика и на комуникационно ниво е по-коректно. По същество обаче не виждам нищо ново", казва Кодзиас в обширно интервю за Euractiv. 

Той съобщава, че му предстои посещение в Скопие през август, където очаква да обсъдят с македонския му колега спора за името.

Виж още: Специалната прокуратура на Македония поиска ареста на Груевски

"Проблемът със Скопие не е, че те имат едно или друго мнение. Проблемът е нещо, което самата Европа трябва да разбере. Европа трябва в добрия смисъл на думата да "образова" ръководството в Скопие за понятието политически компромис и за културата на политическия консенсус. Когато станах министър на външните работи, казах на всички страни, че по начина, по който "ги глезите", те не само че не се държат прилично с нас, но и ще прилагат същото разбиране за политиката у дома. Видяхме колко далече отиде Груевски в него", казва Кодзиас.

"Казвам на европейските ми приятели, не създавайте втори Груевски, защото Заев има всички предпоставки да разбере и да бъде отворен към истинско решение", казва още Кодзиас. 

Виж още: Борисов се зарече България да помага на Македония за ЕС и НАТО

Той споделя тревогите на ръководството в Скопие за стабилността и сигурността на страната и региона. В същото време подчертава, че ако съседите на БЮРМ се борят за нейната стабилност, нейните граждани и политици трябва да полагат три пъти повече усилия за нея.

"Те не бива да очакват отстъпки от нас, докато от тяхна страна, зарадив вътрешните им проблеми, те не правят нищо", казва Кодзиас.

Източник: Euractiv.com, Клуб "Z"