Обещания за добросъседство и преодоляване на враждуващия национализъм по време на посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас

Премиерът Бойко Борисов обеща присъства на тържествата по повод Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и договор за двустранно сътрудничество между България и Македония. Това обявиха премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев, който е на посещение у нас. 

В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. Борисов обясни, че е време да загърбим национализма в отношенията си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО. 

"След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", каза Борисов и допълни, че двете страни трябва да честват заедно общите си герои. 

Со премиерот на Бугарија, @BoykoBorissov , заеднички положивме цвеќе на споменикот на Цар Самоил во Софија. pic.twitter.com/tP6X6FsjWn

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) 20 юни 2017 г.

Заев посочи, че след Брюксел е дошъл първо в България, за да получи подкрепа за влизане на страната в ЕС и НАТО. "За нашата земя няма друг път, освен членство в НАТО и ЕС. Днес разговаряхме и приближихме нашите мнения за сътрудничество между нашите страни", каза той и допълни, че се надява България да помогне на Македония за подготовка и реализация на проекти. 

"Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Старана като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство", допълни той. 

"Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и правителството му да дойде и от Гърция. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция", коментира Заев. 

"След тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО, ЕС минава през въптрешнополитическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит, коментира Бойко Борисов. Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим и да решим всички проблеми, защото дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници, подчерта още Борисов. 

Той беше категоричен, че за влизане в ЕС и НАТО Македония първо трябва да се погрижи за вътрешната политика. 

"Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово, каза той.

Източник: в. "Сега"