Журналистката, известна с прозвището "червената лъвица" заради буйната си коса, изкара близо десетилетие като евродепутат

Илияна Йотова е третата жена вицепрезидент след Блага Димитрова и Маргарита Попова - но първата социалистка, избирана на този пост.

Заради партийната й принадлежност се допуска, че тя ще дърпа конците на новия държавен глава Румен Радев към "Позитано" 20 - макар други да изтъкват като предимство ползата от политическия й опит, какъвто при генерала отсъства.

Тя ще е франкофонът на "Дондуков" 2 - завършила е българска и френска филология. През 90-те Йотова е сред емблематичните лица на БНТ, където работи като репортер, редактор, водещ и шеф на дирекция "Новини и актуални предавания". Прехвърля се на работа в централата на БСП в знаковата 1997 г. и

в продължение на 10 години ръководи пресцентъра на столетницата

През 2005-а става депутат в 40-ото Народно събрание, а на следващата година - зам.-председател на Градския съвет на БСП в София. Влиза в Европейския парламент с първата ни група евродепутати и през 2009 г. е преизбрана.

През втория си мандат в Страсбург и Брюксел е зам.-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM), а понастоящем е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Мястото й в Европарламента от догодина заема бившият "кукувец" Петър Курумбашев

Самата тя се подготвя и за дейността си през следващите пет години. Ден след балотажа Йотова очерта приоритетите си като вицепрезидент в интервю пред БНР, като си постави за цел да осъществи много по-сериозна работа с гражданското общество у нас и българите в чужбина:

"Нито една българска институция, според мен, не работи достатъчно с неправителствените организации, с гражданските сдружения. Работата ми в ЕП ме научи, че ако искаш наистина добре да си свършиш работата, трябва да имаш тази експертиза, и ще работя много сериозно в тази посока."

Според нея най-важното сега е диалогът в парламента:

"Много се надявам, че след като е минала изборната нощ и емоциите са поотшумели, дори и тези, които се опитват доста сериозно да дестабилизират страната с хвърлени оставки, с нежелание за никакъв диалог вътре в политическата система, в парламента, да преосмислят и своето държание. Струва ми се, че

най-важното е да се намери диалогът сега в Народното събрание,

внимателно да се прочете Конституцията, каква ще бъде функцията на новия президент... Но нека не забравяме, че г-н Плевнелиев е все още действащ президент. Да видим как ще бъде съставен този служебен кабинет, кой ще има думата там, да бъдат изчистени всички правомощия, за да няма съмнения за договорки, за задкулисия. Уверявам ви, че каквото зависи от мен и Румен Радев, този процес ще бъде изцяло прозрачен пред българското общество."

Ограничените правомощия и функции на вицепрезидента не я притесняват:

"Където и да работя, аз заемам своето място... Преди повече от седем-осем години, когато отидох да работя в ЕП, дойдоха много хора и ми казаха: Нали знаеш защо те сложиха в началото на листата за ЕП - просто, за да те разкарат от България, защото пречиш, защото си амбициозна, защото сигурно ще поискаш един ден лидерския пост в БСП.

Аз на такива приказки съм се наслушала и нагледала... Аз мога да имам и една функция и всеки ще разбере, че съм там и заемам тази функция."

След победата им двамата с Румен Радев бяха сравнени с героите от популярния сериал "Женени, с деца" Ал и Пеги Бънди - той заради начеващата си плешивост, тя заради буйната кестенява грива, спечелила й навремето прозвището "червената лъвица".

"Женени с деца" в американския оригинал са Ал и Пеги Бънди (вляво), а в България - Жоро и Цвети Бикови