Само между 2013 и 2015 г. в на пазара в Европа са се появили около 300 нови психоактивни субстанции

Колкото по-ожесточена става борбата с дрогата, толкова по-изобретателни стават тези, които произвеждат и продават наркотичните вещества

До този извод стига и Европейската служба за наблюдение на наркотиците и наркоманиите в последния си доклад за разпространението на наркотици в Европа.  

Според данните Старият континент е изправен пред масова поява на нови синтетични наркотици, което принуждава страните членки на ЕС да затягат законите си в опит да спрат производството и трафика, пише АФП.

Само между 2013 и 2015 г. в на пазара в Европа са се появили около 300 нови психоактивни субстанции, се казва в съвместен доклад на това ведомство и на европейската съдебна служба Евроджъст. 

Сигнали за тях са били подадени в специално създадената система за ранно предупреждение. Става дума основно за синтетични канабиноиди, свързани с химически субстанции, съдържащи се в канабиса.

Канабиноидите обединяват все по-нарастващ брой психотропни химически субстанции, произведени от човека, които са впръсквани върху изсушени и стрити органични вещества, за да бъдат после пушени или са продавани в течен вид, за да бъдат впръсквани и вдишвани в електронните цигари или други устройства, посочва Американският национален институт за злоупотребите с наркотици, цитиран в доклада. 

Често пъти продавани като сигурна алтернатива, тези наркотици могат в действителност да имат по-мощно въздействие върху мозъка от марихуаната и ефектът от тях може да бъде в някои случаи по-сериозен, дори смъртоносен, се казва в становището на американския институт, цитирано в доклада.

Източник: АФП