По темата с протеста на учените от БАН финансовият министър коментира, че бюджетът финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата или необходимостта на бизнеса

"Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена", коментира пред Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов вчеращния протест на учените от БАН заради ниските заплати. 

"Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло, или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие", подчерта финансовият министър.

"Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже: "Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам толкова", коментира Горанов.

Виж още: В БАН учени и чистачки взимат еднакви заплати

"Има стотици милиони средства в европейските фондове и във Фонд "Научни изследвания", но аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса, и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея", заяви Горанов.

"Аз нямам нищо против когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 млн. лв. общата инвестиция", каза още финансовият министър.

"Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие", каза още Горанов.

Виж още: Млад учен в България взима 440 лв.

Финансовият министър съобщи, че до средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката за продажбата на дипломатически клуб "Бояна". "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно, е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платена за този имот, е справедлива или не", заяви Горанов.

Източник: Нова телевизия