По думите на ръководителя на секция "Космическа астрофизика" в Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Лъчезар Филипов извънземните вече са решили двата ключови проблема, с които човечеството трябва сега да се справя

Извънземните са присъствали в световната история в продължение на хилядолетия и не са агресивно настроени към нас. Това заявява ръководителят на секция "Космическа астрофизика" в Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Лъчезар Филипов, цитиран от "Дарик".

По негови думи контактът с извънземните цивилизации ще се осъществи тогава, когато сме готови да ги възприемем. 

"Ние трябва да ги посрещнем, независимо от начина, по който изглеждат, което рано или късно ще стане", заяви Филипов.

По негови думи една цивилизация, която може да прелети просторите на Вселената и е много по-напред в развитието си, е решила двата най-важни проблема, които стоят на дневен ред и пред човечеството - добиването на енергия и изхранването.

Виж още: Астрономи: Извънземни има

"В момента се задъхваме и сме зависими от мъртвата енергия - въглища, нефт, ядрена енергия. Това са жезлите на тези, които ни владеят. Ако ние получим енергията, която те ползват, а явно те ползват друга енергия, ние ще решим много и социални, и икономически проблеми", добави професорът от БАН.

Според проф. Филипов извънземните са присъствали в световната история в продължение на хилядолетия. 

"Не се отрича, че Айзенхауер е осъществил официална среща през 1954 г. с извънземни във военна база и се е договорил за нещо. Руснаците официално си признават, че в течение на 20-25 години на някакво ниво са контактували", коментира той.

Виж още: Къде са всичките извънземни?!

По думите му извънземният разум не се изучава само от физици и математици. С него трябва да се занимават още лингвисти, философи и психолози, защото не знаем с кого ще се срещнем: 

"Ние чакаме, както пише в Библията, по образ и подобие на Бог - да прилича на нас, да има антропогенен вид, но няма гаранция. Форми на живот всякакви. Всичко ще се реши в близките 5 години", допълни още проф. Филипов. 

Източник: "Дарик"