Според проучването на Изследователски център "Тренд", направено дни преди изборите, разликата между водещите кандидати е минимална

Президентският пост ще се реши след балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев. Това показват данните от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", проведено сред 1004 души, интервюирани лице в лице. Теренът на изследването е между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център "Тренд". 

Особена трудност представлява да се направи категорична прогноза за очакваната избирателна активност на предстоящите президентски избори. Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, а други 20%, че по-скоро биха излезли да гласуват, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък.

Същевременно 60% от запитаните вече са сигурни за кого ще гласуват, докато 19% все още изпитват колебания. 44% заявяват, че са направили своя избор още преди старта на кампанията. 19% пък са решили за кого да дадат гласа си по време на кампанията.

Самите дебати по време на президентската кампания обаче не са изиграли кой знае каква роля за взимане на това решение. Малко над половината запитани са гледали някой от проведените към момента на терена предизборните дебати, а на 14% от всички запитани те са им повлияли. От агенцията уточняват, че след провеждането самото проучване на терен са се състояли и други дебати, което неминуемо е дало отражение върху процента на хората, които са попаднали на подобен телевизионен сблъсък.

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент, са: да може да обединява хората (39%), да е честен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политически опит (26%).

zadl5

Настроения за президентските избори: 

 trend nastroeniyata dni predi izborite za prezident

Относно настроенията към самите кандидати с малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев. Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията "Не подкрепям никого" е с дял от 7,1%.

От "Тренд" правят уточнението, че два дни след началото на изследването на терен ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия министър-председател подценен.

Поради обвързването на резултатите от президентските избори с евентуални предсрочни парламентарни избори, тествахме и нагласата на хората за нов парламентарен вот. Според 45% "не са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските", а 32% са на обратното мнение.

Нагласи за референдума

Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с "да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с "не" на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.

Източник: Изследователски център "Тренд"