След като свали 15 кг за ролята си в "Лешояда", актьорът натрупа близо 10 кг мускулна маса, за да играе боксьор във филма на Антоан Фукуа "Обратен гард" (видео)

Предишният му филм "Лешояда" се нареди сред най-добрите филми на 2014-а, но Джейк Джиленхол прави силна заявка и за тазгодишния сезон на наградите.

Виж още: Рене Русо замени киното с крави

На първите кадри от "Обратен гард" / Southpaw на реж. Антоан Фукуа ("Тренировъчен ден") актьорът е с боксови ръкавици, гол до кръста, а лицето му - почти неузнаваемо.

Драстичната промяна във външността му е за ролята на Били "Великия" Хоуп, младежки шампион по бокс в средна категория, прочут със своята "левачка", чиято кариера бива съсипана от злощастен инцидент, довел до смъртта на жена му (Рейчъл Макадамс)...

За да си върне попечителство над дъщеря им и да й осигури отново дом, той ще трябва да намери обратния път към себе си. Животът му се променя, когато попада в залата на бивш боксьор (носителят на "Оскар" Форест Уитакър).

За да влезе във форма за боксовите сцени,

актьорът тренирал на ринга цели пет месеца, два пъти дневно, без почивен ден. Партнират му още Наоми Харис, рапърът Фифти сент и певицата Рита Ора, а режисьорът Фукуа ни надъхва:

"Досега не сте гледали боксьорски филм, заснет по този начин. Ще видите отблизо удари, кръв. За това подготвях Джейк - казвах му, че ще го гледаме как се бие."

Автор на сценария е Крис Стътър (сериала "Синове на анархията"), който си представял Еминем в главната роля. Въпреки успеха на холивудския си дебют "Осма миля" (2002) рапърът предпочел да се съсредоточи върху музиката, но продуцира саундтрака и озвучава трейлъра с новото си парче Phenomenal.

Открийте разликите: Джейк Джиленхол в "Лешояда" (на малката снимка) и следващия му филм "Обратен гард"

Джиленхол, който произхожда от семейство на кинаджии, беше номиниран за "Оскар" с гей ролята си в "Планината Броукбек" (2005). Той е демонстрирал атлетично тяло и

в суперпродукции като "Принцът на Персия: Пясъците на времето" (2010),

но предпочита да се снима срещу по-скромен хонорар в независими филми, обяснявайки, че след като няма семейство, което да издържа, финансовите му нужди не са големи.

Според екипа на филма именно интензивните тренировки за боксовата драма станали причина Джейк да се раздели с приятелката си, 25-годишна манекенка.

Крисчън Бейл също е минавал по подобен път. Звездата от трилогията "Черният рицар" е висок 1,83 м и обикновено тежи около 83 кг. За ролята в The Machinist (2004) обаче

сваля почти 30 кг,  а веднага след това качва 45

и натрупва мускули заради първия си филм за Човека прилеп - "Батман: В началото". Той също е играл в боксьорски филм - "Боецът" (2010) с Марк Уолбърг, който му носи "Оскар" за най-добър поддържащ актьор.

Неизбежни са и паралелите с "Разяреният бик" (1980) на Мартин Скорсезе, когато Робърт де Ниро качва близо 30 кг, за да илюстрира падението на героя си, боксовата легенда Джейк ла Мота.

Източник: Форум филм България