И все пак страната ни е на последно място в ЕС по ползване на мрежата от домакинствата

Все повече българи се възползват от глобалното онлайн пространство. Само за последните шест години ползването на интернет у нас се сред домакинствата се е повишило почти двойно. Това показват данни от анализ на Евростат за използването на интернет от частни лица. Въпреки този растеж, България е на последна позиция в Европейския съюз по използване на интернет от домакинствата през 2016 г.

През 2010 г. малко над 30% от домакинствата са имали достъп до мрежата, докато през 2016 г. те вече надхвърлят 65 процента. 

Близо 2,6 млн. българи, или около 80% от всички потребители на интернет у нас, са използвали мрежата предимно за лична комуникация по мобилните си телефони.

Виж още: Какво се случва за 60 секунди в интернет

Втората по популярност (след мобилната) услуга сред българите, използвали интернет, е участие в социалните мрежи. Близо 75% от потребителите са създавали потребителски профил и са публикували във Фейсбук, Туитър или други мрежи.

Около 2,3 млн. души (70% от всички потребители) са ползвали интернет за електронната поща чрез имейли.

Все по-голяма масовост набира и използването на интернет за информация. Около 2,1 млн. българи, или 64% от населението, четат новини, вестници или списания, и получават информация за стоки и услуги онлайн.

Виж още: 54% от българите използват интернет всеки ден

Онлайн музика са слушали около 40% от потребителите на интернет, а други 32% са ползвали мрежата за теглене на игри или други забавления.

Източник: economic.bg