Все още съществува практиката автокрадците да не пипат автомобили, застраховани в определени компании

Между 2000 и 10 000 лв. печелят крадците на автомобили след всеки удар. Искането на откуп е вече отживелица. В масовия случай крадците имат законен бизнес за параван - продажба или ремонт на коли.

Продължава и практиката да не се пипат коли на определени застрахователни компании, съобщава Би Ти Ви. Полицаите признават, че автоджамбазите са една крачка пред тях заради техниката, която имат.

"Отива при конкретното МПС. Демонтира дадено нещо. След това си тръгва, отива, кодира, връща се, което отнема 4 часа. Все пак е риск - отива веднъж, чупи прозорец, тръгва си, може да го чакат до автомобила. Другите са с машина. Отива, слага я. Я запали, я не запали, и си тръгва. Има автомобили, които стават и за 50 секунди, има и автомобили за 15 минути", разяснява автокрадец, който проговори пред телевизията.

Виж още: Как да разберем дали сме набелязани от крадци

Вече се атакуват всички квартали, предимно нощем, а изтеглянето на колата за разглобяване на части става в часовете с интензивен трафик.

"Всички са независими. Максимум по двама-трима работят. Има застрахователни компании, на които не трябва да се пипат автомобили”, допълва човекът, участвал в кражби на коли.

Той обяснява също така, че има знак, който за крадците означава, че колата е забранена за кражба - стикер, залепен на определени части от колата. 

Виж още: Над 3600 автомобила са откраднати за 2015 г.

"Имаше доста акции наскоро и бяха прибрани много хора, не само в този бранш. Но като гледам, не ги спира нищо, продължават да работят. Имат някакво спокойствие. Явно разчитат на някаква протекция", разкри още автокрадецът.

Източник: Би Ти Ви