"Българска рапсодия" излиза по кината у нас от 5 декември под ново заглавие - "Пътят към Коста дел Маресме".

Българското предложение за "Оскар" излиза по кината от 5 декември, но с променено заглавие - "Пътят към Коста дел Маресме". 

Досега филмът на Иван Ничев, първата ни копродукция с Израел, имаше няколко прожекции, но под името "Българска рапсодия". Така бе показан за първи път на варненския кинофестивал "Любовта е лудост" през юни, а миналия месец и на "Златна роза", където бе тотално пренебрегнат от журито.

Виж още: Скандален ли е изборът на "Българска рапсодия" за "Оскар"?

Подобно на предишните два филма от трилогията за спасяването на българските евреи - "Пътуване към Йерусалим" и "След края на света", актьорският състав включва някои от най-обичаните имена от екрана и сцената у нас.

Освен изпълнителите на главните роли - младите Анжела Недялкова ("Аве"), Стефан Попов и дебютантът Кристиан Макаров, в романтичната драма участват още Татяна Лолова, Васил Михайлов, Георги Мамалев, Любомир Ковачев, Ернестина Шинова, Стоян Алексиев и Димитър Рачков в необичайна за него драматична роля. 

Във филма се е снимал и Мони Мошонов, който днес е сред най-популярните актьори в Израел, където неговите родители са емигрирали от София през 1951 г. Той си е партнирал с холивудски звезди като Марк Уолбърг (We Own The Night), Хоакин Финикс и Гуинет Полтроу (Two Lovers).

"Пътят към Коста дел Маресме" е създадена по действителен случай, а някои от наследниците на героите са живи и до днес. Филмът е заснет изцяло у нас, а монтажът и постпродукцията са осъществени в Израел. Израелски е и операторът - Ади Райс, с когото режисьорът смята да заснеме и следващия си проект, документален филм за Костадинка Кунева.

Някои от героите във филма говорят на ладино (испански), за да пресъздадат по-осезаемо автентичната обстановка, в която се развива действието.

Сюжетът

Мони (Кристиан Макаров) е млад българин от еврейски произход. Втората световна война е в разгара си, а Третият райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи.

Въпреки тези събития тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки. Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в свалките.

Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова). Тя е приказно 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони.

Скоро обаче красивата Рашел вижда Жожо и помежду им се заплита тригълник...