Кои наши сънародници са намерили място във второто издание на списъка New Europe 100

Превозно средство, което може да се управлява директно от инвалидна количка; по-бързи и евтини тестове за откриване на вируса ебола; дронове, предназначени за използване в спасителни мисии... Създателите на подобни нововъведения са само част от претендентите, отличени във второто издание на списъка New Europe 100 за най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа. 

Тази година в списъка са включени седем български проекта и общо девет имена. Между тях са един от най-младите евродепутати Ева Паунова (ЕНП), занимаваща се с ключови въпроси за ЕС като дигиталния дневен ред и трансатлантическите отношения, и Саша Безуханова - основателка на платформата MoveBG, която обединява експерти и активни граждани при формулирането на адекватни, балансирани и дългосрочни решения и политики за държавата и обществото. 

Сред определените за "лидери на промяната в региона" има личности, които използват съвременните технологии, за да прокарват нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности. Мнозинството (50%) са предприемачи или активисти и политици (32%).

Този списък представя хората, които ще бъдат водачи на промяната в Централна и Източна Европа в близкото бъдеще, казва Войчех Пршибилски от фондацията Res Publica и инициатор на проекта. 

Някои от тазгодишните победители предлагат решения на специфични проблеми - например създателите на уебплатформа, свързваща хора на изкуството с потенциални клиенти; дизайнери на интерактивен робот за медицинска рехабилитация; организации, които преподават IT умения на деца, или конструкторите на дрона AirDog, използван при екстремни спортове.

Това издание на списъка отличава и видни политически фигури като естонския президент Тоомас Хендрик Илвес, един от архитектите на високоразвитата икономика на страната, която е синоним на иновация и електронни решения в икономическия, образователния и политическия сектор, както и словашкия президент Андрей Киска, известен като пламенен привърженик на културата на иновациите в целия регион.

Българските представители в списъка са общо девет:

- Анна-Мари Виламовска - секретар по здравеопазване и иновации към президентската администрация
- Антон Гавраилов и Тихомир Недев - основатели на Flyver, онлайн платформа за разработчици на приложения за дронове 
- Ева Паунова - представител на България в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП)
- Иван Кънев и Сергей Петров - основатели на Bee Smart Technologies
- Коста Йорданов - съосновател и главен изпълнителен директор на Flipps
- Пламен Русев - основател и председател на Global Summit Series
- Саша Безуханова - основател на MoveBG

Имената им са избрани от организаторите въз основа на публични номинации и предложения от официалните партньори в няколко категории: бизнес, наука, медии и култура, общество и политика. Какво ги различава един от друг?

"Тази година списъкът New Europe 100 показва, че в ключови сектори като образование, здравеопазване, транспорт и земеделие иноваторите от нашия регион използват последните технологични постижения, за да отговорят на специфични социални и бизнес проблеми - обяснява Агата Вацлавик-Вейман, директор "Публични политики" на "Гугъл" за Централна и Източна Европа. - Разнообразието в списъка показва, че икономическите и социалните иновации в Централна и Източна Европа имат значителен потенциал за развитие, създавайки силни бизнес начинания, работни места и икономически растеж."

Основната идея зад списъка New Europe 100 е необходимостта да се покаже признателност към авторите на креативни и иновативни идеи. Според организаторите много такива идеи се раждат в нашия регион, а техните автори често оперират в световен мащаб.

Проектът "New Europe 100" цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа като отличава лидерите на позитивна промяна. Това е второто му издание. Организатори са Res Publica заедно с International Visegrad Fund, "Гугъл" и "Файнаншъл таймс" в партньорство с други институции в региона.

Пълният списък на 100-те лидери от региона и отличените в предишното му издание е на ne100.org.