Лошите условия в затворите ни струват твърде скъпо

До момента след решения на Съда в Страсбург България е платила около 600 хил. лв. като обезщетения на лишени от свобода за лошите условия в затворите. Това заяви зам. министърът на правосъдието Петко Петков днес в интервю за БНР. 

Петков говори по темата за публикувания за обществено обсъждане пакет от законови промени за реформа в затворите, изготвени в отговор на препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа и на пилотното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Нешков и други.

Пари за обезщетения, които могат да бъдат дадени за условия в затворите

"В момента всички жалби с подобни оплаквания са замразени в изчакване на изпълнението по пилотното решение по делото "Нешков и други срещу България" и, ако ние не изпълним необходимите дейности в срока до 1 декември 2016 г., който ни е даден по това решение, много бързо и много лесно всеки лишен от свобода ще може да осъди държавата. Аз не виждам защо да даваме средства за обезщетения, вместо да ги дадем, за да подобрим условията в затворите", заяви Петков. 

Виж още: 2015 г., а у нас все още смятат човешките права за глупост

"Не сме очаквали аплодисменти, темата никога не е била популярна. Същевременно, по решението "Нешков" страната ни има задължение да предприеме конкретни мерки за справяне с пренаселеността и лошите условия. Не се стремим да осигурим луксозни условия в затворите, стремим се да осигурим човешки условия. Нещо, което българската държава не успява да постигне 20 години", каза Петков. 

Предложенията целят постигането на минимален жизнен стандарт в затворите. От години българската държава не успява да покрие минималния стандарт от 4 кв. м. жизнена площ на един затворник. И към момента в някои български затвори се осигурява площ по 2-3 кв. м, колкото за едно легло, някъде има легла на по два и три етажа. Същевременно, в Скандинавия и Западна Европа стандартите са от 9 до 12 кв. м на един затворник. 

Справедливо отношение е дължимо към всеки 

Виж още: БХК отмени номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

"Затворите са предвидени като място за превъзпитание. В момента в България затворите са всичко друго, но не и такова място. Имал съм възможност да посетя затвори в други държави - в голяма част от тях затворите са място, където с подходящи програми, чрез подходящо обучение и рехабилитация, се постига тази цел, че затворникът избира да живее живот без престъпления след като излезе навън. И това, уверявам ви, се постига и с осигуряването на човешки условия в затворите“, заяви Петков. 

Това е стъпка към превъзпитанието. Разбира се, условията не са единственото, на затворниците се дължи и човешко отношение, подходящи програми, обучение, образование и именно тогава, чрез този комплексен подход ще спадне рецидивизмът, коментира още зам.-министърът

На въпрос за участието в работната група на представител на фондацията за защита правата на затворниците, Петков отбеляза, че тази група е съставена от много широк кръг експерти. 

"В нея действително има представител на организацията, чийто председател е Джок Полфрийман. Подобен тип организации като тази съществуват в Западна Европа от повече от 50 години", посочи Петков и допълни, че ако затворите ще бъдат място за превъзпитание, не може да не бъде вземано мнението и на тези, които изтърпяват наказанието. 

"Уверявам ви, че в затворите далеч не лежат само убийци, далеч не лежат само неграмотни хора. Напротив, в затвор може да попадне всеки, един миг невнимание на пътя, докато шофираме и сме там...", заяви зам.-министърът.

Виж още: Остри критики към България за положението в арестите и затворите

Днес затворници, утре съседи

"Един директор на затвор, с който разговарях наскоро, каза: "Днешните затворници са наши бъдещи съседи и данъкоплатци". Е, този човек не беше директор на български затвор. Но аз съм убеден, че и в България има директори на затвори, които мислят по същия начин, просто трябва да им дадем инструментариума да направят така, че когато лишеният от свобода излезе от затвора, той да бъде добър съсед и съвестен данъкоплатец", коментира Петков. 

Той добави, че е разговарял и със затворници и със служители в наши затворите - "двете групи се оплакват от едно и също – лошите условия, така че противопоставянето им, е най-малко неуместно".

Източник: БНР