От 1995 г. насам страната ни пренебрегва препоръките на Съвета на Европа за подобряване на положението в арестите и затворите в страната

Остри критики срещу България заради положението на задържаните в арести и затвори от страна на Съвета на Европа. В доклад на организацията звучи призив за мерки "на най-високо политическо ниво".

От 1995 г. насам девет пъти представители на Съвета на Европа са давали препоръки за решаването на повтарящи се проблеми, но и досега действия няма.

Според доклада, нараства броят на оплакванията от физическо насилие на задържани в полицейските арести.
Повечето от задържаните са свидетелствали, че не са получили разяснение на правата си, нито достъп до защитник от самото начало на лишаването им от свобода.

Много често на задържаните не се извършват лекарски прегледи, а когато прегледи има, не се записват данни за получени наранявания.

Като постоянни проблеми в затворите у нас се открояват пренаселеността и корупцията.

Виж още: Съветът на Европа: Условията в българските затвори са ужасни​

В доклада се настоява затворниците да разполагат с 4 кв. м. самостоятелна площ, както и денонощен достъп до нормална тоалетна, да има редовни прегледи от лекар и данните за нараняванията им да бъдат записвани.

От организацията настояват българските затворници да не бъдат поставяни в изолатор за повече от 14 последователни дни.

В доклада е отразено още, че затворниците стоят поне по 23 часа в денонощието в килиите си, защото все така липсват всякакви условия за някаква дейност - трудова, образователна или физическа.

Виж още: Физическата охрана в затворите е недостатъчна

Българските власти са предоставили писмен отговор по поставените въпроси. Той е оценен като положителен и е приветствана изразената готовност за предприемане на съответните мерки, посочват от организацията.

За такива проблеми сигнализира и сдружението на затворниците, което издигна номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината".

Източник: Нова телевизия