На двамата се дава срок от 72 часа, в който да организират адвокатската си защита, преди да се предадат

Държавното обвинение ще поиска налагане на постоянна мярка "задържане под стража" на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Очаква се днес СГП да връчи призовки на депутатите да се явят в столичното следствие, а след това започва да тече срок от 72 часа, в който им се дава право да организират адвокатската си защита", обясни Арнаудова.

По думите ѝ, ако СГП извади късмет и действително успее да призове днес депутатите, те са длъжни да се явят в столичното следствие в неделя. Тогава прокуратурата ще им повдигне обвинения и ще ги задържи за 72 часа. Възможно е народните представители да скъсят тридневния срок и да се явят по-рано при следователите. А ако не отидат в следствието, ще последва принудително довеждане от съдебната охрана.

Допуска се и хипотезата, че могат да се укрият, въпреки че по делото за безредиците в клекшопа от понеделник и двамата имат мерки за неотклонение "подписка". Те нямат обаче забрана за излизане зад граница. След изтичането на 72-часовия престой зад решетките прокуратурата ще поиска от съда и постоянното им задържане, предупреди Арнаудова.

Виж още: Сидеров и Чуколов вече могат да бъдат арестувани

На двамата депутати са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Срещу Сидеров има още едно обвинение - за принуда, заради действията му срещу студентка в НАТФИЗ - лидерът на "Атака" е извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го е снимала.

Максималното наказание за хулиганство е 5 години затвор.

На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от театралната академия. Лидерът на "Атака" извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимала. 

За това престъпление Сидеров може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода.

"Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ", съобщи още Арнаудова.

Източник: Нова телевизия