Сидеров се извини на депутатите от анкетната комисия за имунитета му, които са получавали заплахи по телефона

Парламентът разреши задържането на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров заради нахлуването им в НАТФИЗ. По другото искане на Цацаров - за свалянето на депутатските им имунитети, не се наложи решение на пленарната зала, тъй като Сидеров и Чуколов сами се отказаха от тях.

За разлика от миналата седмица, когато парламентът свали имунитетите на двамата депутатите заради обиска на клек-шопа на ул. "Раковски" и Сидеров беше доста обстоятелствен в защитата си, този път прецени да бъде далеч по-лаконичен.

В нетипичен за него стил лидерът на "Атака" се извини на депутатите от анкетната комисия за имунитета му, които са получавали заплахи по телефона.

"Искам да поднеса извинения на Димитър Главчев, Десислава Атанасова и колегите, които получиха телефонни заплахи, макар че нямам пряка връзка с хората, които са се обаждали. Бил съм обект на телефонни заплахи и обаждания. Знам, че не е приятно, не създава хубави чувства, затова моля да приемете извиненията ми от името на хората, които са се обаждали", каза Сидеров.

Това се случва ден, след като Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми народните представители от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, двамата доброволно се отказаха от имунитетите си и за нахлуването им в сградата на НАТФИЗ в нощта на изборите. 

Миналата седмица парламентът реши да снеме депутатските имунитети на лидера на "Атака" и дясната му ръка заради случая с клекшопа на ул. "Раковски".

Вчера, след редовно призоваване, двамата се явиха пред следователи и прокурори от СГП, като им бяха повдигнати обвинения за инцидента на 9 октомври 2015 г. на ул. "Г. С. Раковски", до магазин за алкохол и цигари, се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.

С решения от 5 ноември 2015 г. Народното събрание даде разрешения по исканията на главния прокурор от 12 октомври 2015 г. за възбуждане на наказателно преследване срещу двамата народни представители, припомнят от прокуратурата.

Волен Сидеров е обвинен в хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и в нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител, при изпълнение на службата му.

Десислав Чуколов също е обвинен в хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и в нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител, при изпълнение на службата му.

На Сидеров и Чуколов са взети мерки за неотклонение "подписка". Двамата са разпитани като обвиняеми.

Източник: "Дарик"