Пръстовият идентификатор ще ни свързва с лицата, близки ни до трето коляно

С пръстовите отпечатъци, с които се предвижда да влизаме в аптеките, ще можем да взимаме лекарства на роднини до трето коляно. Това стана ясно след дебат за промените в здравеопазването, на който говори и зам.-министърът д-р Ваньо Шарков.

"Всички вече знаем, че не става въпрос за "От местопрестъплението" и такъв тип отпечатъци, а за пръстови идентификатори, благодарение на които се включват телефони, компютри. Ако въведем това и в извънболничната помощ, или в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям", заяви зам.-министърът.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", допълни д-р Шарков.

Виж още: Здравната каса подкрепи пръстовите идентификатори

По негови думи четците на нашите пръсти, които предстои да бъдат монтирани в болници и аптеки, струват по 20 евро бройката.

Заместник здравният министър добави, че в основния пакет от услуги, които здравната каса ще заплаща, няма да има лимити и ограничения. Това обаче не значи, че за пациенти със заболявания, които са поставени в допълнителния пакет, няма да чакат за своето лечение.

Източник: "Дарик"