Сигурност и ограничаване на достъпа на мигрантите до привилегиите, предназначени за работещите хора са сред желанията на Лондон

Британският премиер Дейвид Камерън постави четири условия, за да остане страната му в рамките на Европейския съюз. 

Камерън обяви официалния старт на преговорите относно членството на страната в Европейския съюз чрез обявяването на условията, съобщи Би Би Си. 

Ето ги и факторите: 

- Защита на единния пазар в Обединеното кралство и други държави извън еврозоната;
- Създаване на по-голяма конкурентоспособност в ЕС;
- Изключването на Великобритания от участието в процеса към "все по-тесен съюз";
- Блокирането на достъпа на мигрантите в ЕС до привилегиите, предназначени за работещите хора.

Ние навлизаме във фаза на официални преговори за изменение на условията за членство в ЕС, каза британският премиер, като допълни, че изпраща изискванията на страната в писмо към председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По отношение на конкурентоспособността в ЕС Камерън заяви, че е необходимо да се "съберат всички различни предложения, обещания и споразумения за единен пазар, търговия, намаляване на регулаторните мерки и да се комбинират в един ясен ангажимент, което ще направи конкурентноспособността част от структурата на ЕС като цяло".

Виж още: Ограничават броя на гражданите на ЕС във Великобритания

"Време е да се даде по-голяма свобода на националните парламенти в законодателните дейности на ЕС", коментира Камерън по отношение на принципа на движение в ЕС към "по-тесен съюз". Що се отнася до миграцията, според премиера на Обединеното кралство, "са необходими мерки за по-строг контрол на миграцията от ЕС". 

Принципът на свободата на движение не трябва да се прилага за новите членове на ЕС, коментира Камерън и призова за блокирането на достъпа на мигрантите до социални придобивки и привилегии.

Именно това е и центърът на истканията на официален Лондон, който обаче трудно би бил преглътнат от ЕС. Великобритания годишно посреща стотици хиляди мигранти от Централна и Източна Европа, голяма част от които отиват там заради социалната система на Острова.

Реакцията на Брюксел

Виж още: Меркел допуска излизане на Великобритания от ЕС

От своя страна Европейската комисия счита, че предложенията на Великобритания за оставане в ЕС са "много проблемни". Това съобщи днес представител на ЕК. 

"Току-що получихме писмото. Някои от предложенията са много проблематични" - каза той. Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че следващата седмица ще проведе двустранни консултации с правителствата на държавите-членки на ЕС относно предложенията за реформа, съобщава Ройтерс. 

Британският премиер е уверен в постигането на четирите ключови цели в предоговарянето на отношенията на Великобритания с ЕС и предупреждава, че страната му ще "преосмисли" членството си, ако те не бъдат изпълнени.

Източник: Би Би Си, Ройтерс