Сидеров заяви, че ако искат, могат да го арестуват и в Народното събрание

Народното събрание отне депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговия съпартиец му Десислав Чуколов заради среднощната им "проверка за наркотици" в клекшоп на ул. "Раковски" отпреди няколко седмици. 

За отнемането на имунитета гласуваха 144 депутати, 11 бяха "против", а 1 се върздържа.

Решението им засяга само случилото се с клекшопа в центъра на София и не засяга двете нахлуванмия в НАТФИЗ, включително това в изборната нощ.

Миналата седмица беше създадена специална временна комисия, която да разгледа фактите и да прецени дали да свали имунитетите на двамата депутати. В нея участваха по двама народни представители от всяка партия и един независим - Ана Баракова. 

Комисията трябваше да разгледа две отделни искания на главния прокурор Сотир Цацаров за имунитетите на Сидеров и Чуколов.

Първото искане беше, след като лидерът на "Атака" и Десислав Чуколов предизвикаха среднощна проверка в центъра на София за продажба на наркотици и цигари без бандерол. Тогава двамата влязоха в конфликт и с отзовалите се на сигнала полицаи, и със събралите се хора.

Виж още: Волен Сидеров е журналист - не забравяйте това!

Тепърва парламентът ще заседава върху искането за снемане на имунитета и за случаите с нахлуванията в НАТФИЗ.

Лидерът на "Атака" коментира решението на депутатите

Както разпореди прокуратурата така ще стане, ако решат да ме задържат, могат да го направят и тук. Това заяви в кулоарите на парламента Волен Сидеров по повод свалянето на имунитета му.

"В момента, в който падне имунитетът по второто искане и гласуват разрешение за задържане могат да го направят. Това е решение на прокуратурата и зависи от пристрастието и безпристрастието на прокурора. Очаквам, че и по второто искане ще ми свалят имунитета", посочи той. И бе категоричен, че с действията си е целял да покаже необективността и двойния стандарт на правосъдната система.

Виж още: Неизвестният извършител на републиката

"Протоколът от комисията, която разглеждаше моя имунитет, трябва да го четеш в секретна секция. Целият парламент работи под някакъв натиск. Под чий натиск работи? Да не би да се е получило така, че група соросоиди да дирижират всичко в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Това е много опасно и тревожно, защото днес е Сидеров, утре е Каракачанов, Симеонов, може би Кънев - според това кой е угоден на властта", коментира лидерът на "Атака".