Добрата орална хигиена може да подобри цялостното ни здравословно състояние

Колко добре се грижите за хигиената на устата си? Вероятно повечето хора биха отговорили - добре. Миенето на устата с четка и паста за зъби сутрин и вечер, както и употребата на конец за зъби и вода за зъби (макар и по-рядко срещано) се възприема като необходимата грижа за оралната ни хигиена. 

От това как поддържаме състоянието на устата си, зависят доста неща. Добрата устна хигиена може да предотврати голяма част от заболяванията, засягащи здравето на устната кухина. Повечето хора не вярват обаче, че дори малка промяна в продуктите, които ползват за поддържане на устната си хигиена, може да доведе до по-добро здраве. 

Добрата орална хигиена означава:

- Зъбите ви да са чисти и по тях да няма плака и отлагания
- Венците ви да са розови, неболезнени и да не кървят, когато си четкате зъбите
- Да не се оплаквате постоянно от лош дъх

Ежедневното поддържане на добра орална хигиена - правилното четкане на зъбите и използването на конец за зъби - ще ви помогне да спрете проблемите, преди те да се задълбочат, което за вас ще е много по-безболезнено, по-евтино и няма да сте така тревожни както когато имате дентален проблем или друго усложнение.

Ustna higiena

Простото решение срещу зъбния камък и плаката

Има обаче един прост и ефективен продукт, който въпреки че пренебрегваме сега, в миналото е бил широко разпространен и би могъл да ни помогне и сега да се отървем от плаката и зъбния камък - обикновената готварска сода. 

Содата бикарбонат е изключително евтин и естествен продукт, който не съдържа химикалите от конвенционалните пасти за зъби. Той е ефективен при премахване на плака и зъбен камък, като носи и други ползи за устната ни хигиена. 

Содата е изключително лесна за използване. Просто намокрете обилно четката си за зъби, след което я потопете в сода за хляб. После търкайте, а остатъка изплакнете. Ако добавите и две капки етерични масла, например мента или канела, това може да повиши почистващия ефект и да остави устата свежа и чиста.

Виж още: 5 стъпки за по-ефективно почистване на зъбите

Можете също така да си направите паста с помощта на щипка сол и няколко капки оцет, за да подобрите почистването и дезинфекцията на зъбите и устата си. 

Содата полира зъбите, премахва петната и ги прави по-бели. Освен това помага за премахване на зъбната плака и зъбен камък от повърхностите на зъбите, което ще предотврати образуването на кариеси. 

Тя неутрализира киселините, които причиняват лош дъх. Може да подпомогне заздравяването на рани в устата, като се използва разтвор на вода и сода. Освен това често заболяванията на венците се причиняват от натрупване на плаки по зъбите и между тях. Използването на сода ги премахва и така се предотвратява възпаление, като венците се запазват здрави. 

Виж още: Домашна рецепта за бели зъби

Biserna usmivka

Все пак да внимаваме

Содата бикарбонат е леко абразивна, така че е важно да избягвате прекомерното й използване - може да нанесете вреди на зъбния емайл. 

Освен това тя не убива бактериите, поради което е добра идея да добавите към нея антимикробни етерични масла или оцет за подпомагане на естествената способност на тялото да се предпази от вредните бактерии в устата.

Източник: Profit.bg, Lekar.bg