Австралиецът, осъден за убийството на български студент, все още смята, че присъдата е несправедлива и му е наложена от "най-корумпирания съд в света"

Номинацията на Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда в затвора за убийството на Андрей Монов, за наградата на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината" предизвика вълна от недоволство и протести на близки и приятели на убития от Полфриман студент. 

Впоследствие БХК отмени номинацията му, предизвиквайки нова вълна от недоволство, този път от защитници на човешките права, според които номинацията на австралиеца за работата му в сдружението на затворниците, той заслужава номинацията и тя няма нищо общо с извършеното престъпление.

Какво казва Джок Полфрийман

Самият Полфрийман иска своята номинация и смята, че я заслужава. Това той сподели в две отделни интервюта - за Би Ти Ви и за Нова телевизия.

Пред Нова телевизия Полфрийман обяви, че експертите на Комитета били заплашвани и че той и затворническото сдружение, което представлява, заслужават номинацията. 

Австралиецът, който вече осем години е зад решетките, продължава да твърди, че присъдата срещу него е справедлива и не той е убил Андрей Монов. 

Той си обяснява широкия обществен отзвук срещу номинацията му за "Човек на годината" с болката от загубата. Негативната реакция на хората, които не са близки на Монов обаче, той тълкува като нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят. 

По негови думи протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от тази държава, твърди Фрийман. 

В тази връзка той направи аналогия и между отказа да го екстрадират, а в същото време - нежеланието да го виждат и чуват в България. 
 
Номинацията за човек на годината не променя размера на присъдата, припомня Полфрийман. Не променя и обстоятелствата около убийството, чието извършителство австралиецът ще продължи да оспорва. 

Пред Би Ти Ви пък той определи българската съдебна система като "най-корумпираната в света", посочвайки, че повече от 70% от обществото няма доверие в нея. По негови думи той е осъден несправедливо.

Той определи като лицемери тези, които са оттеглили номинациите си за наградата заради присъстивето му сред номинираните. По негови думи това са хора, които искат да се покажат добри в очите на обществото. 

Източник: Нова телевизия, Би Ти Ви