Европа и Африка заедно ще борят бедността и нелегалната емиграция

Общо 9,2 млрд. евро дава Eвропейският съюз за борба с миграцията във и извън границите си. Средствата ще се използват за изграждане на центрове за нуждите на бежанците, а също и за подпомагане на страните, откъдето идва бежанският поток, както и на транзитните държави.

Това стана ясно в хода на започналата двудневна срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета, свикана за справяне с мигрантската криза.

Идеята е ЕС да открие извънреден доверителен фонд за страните от Африка в размер на 1,8 млрд. евро, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. По негови думи обаче тази сума не е достатъчна за преодоляване на мигрантската криза. Той прикани държавите членки да внесат поне още толкова, с което капиталът на фонда да нарасне на 3,6 млрд. евро.

На срещата присъстват лидерите на повече от 60 държави от Европа и Африка, както и представители на различни международни организации. Сред тях е и българският премиер Бойко Борисов. Водят се преговори по ключови въпроси, свързани с миграцията, политическото и икономическото развитие на държавите, от които идват мигрантите.

Европейският план призовава за по-сериозни дипломатическите усилия за облекчаване или разрешаване на конфликти, както и за засилване на икономическото развитие и това в селското стопанство в африканските държави.

Интервю: Руслан Трад пред Bulevard.bg: Разбиване на митовете за бежанците и Близкия изток

Работни визи за ЕС за някои от мигрантите 

"Ще представим план за действие срещу незаконната миграция, който дава възможност за законно преместване и за издаване на работни разрешителни за Европа. Ще засилим помощта за развитие, но и ще накараме африканските лидери да обещаят възможности за развитие на младите хора, борба с бедността и липсата на прозрачност", заяви немският канцлер Ангела Меркел.

"Тези разговори са важни, за да можем да работим срещу трафикантите на хора стъпка по стъпка - да развиваме приятелски отношения с Африка, но в същото време да изискваме решимост за действия в замяна на помощ", допълни още тя.

По данни на ООН близо 800 хил. мигранти са пристигнали по море в Европа от началото на годината, а около 3440 са загинали или се смятат за безследно изчезнали по време на пътуването си.

Източник: АФП, Агенция "Фокус"